Vineri 22 Noiembrie

Vultur salvat cu ajutorul imprimantei 3D


O femelă de vultur cu cap alb a fost găsită în Alaska, în anul 2005, înfometată şi slăbită, cu partea de sus a ciocului sfărâmată de un glonţ. Fusese împuşcată de un braconier, iar porţiunea de cioc rămasă nu-i mai permitea să se hrănească normal.

Pasărea a fost luată în grijă de Birds of Prey Northwest, o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în statul american Idaho. Găzduită într-un adăpost şi îngrijită de voluntari, pasărea a fost hrănită iniţial cu alimente lichide, printr-un tub, apoi cu bucăţele de hrană solidă.

Rănile suferite de pasăre au fost prea grave, partea osoasă a ciocului fiind prea grav vătămată pentru a se putea regenera în mod natural.

În ciuda opiniei specialiştilor, care recomandaseră ca pasărea să fie eutanasiată, Jane Fink Cantwell, cea care o îngrijise, nu a renunţat să caute o soluţie. În cele din urmă, ajutorul a venit din partea lui Nate Calvin, inginer, unul dintre fondatorii companiei Kinetic Engineering Group.

El a făcut un mulaj al ciocului, l-a scanat cu ajutorul laserului, l-a ajustat prin intermediul unui program de modelare 3-D pe computer şi, pe baza modelului, a creat, cu ajutorul unei imprimante 3-D, o proteză dintr-un polimer pe bază de nailon.



Proteza a fost fixată pe ciocul lui Beauty, numele dat păsării rănite, cu ajutorul unei monturi speciale de tian.

Deși proteza nu este încă suficient de bine consolidată pentru ca Beauty să se întoarcă în sălbăticie, pentru prima dată în 7 ani aceasta se poate hrăni singură.


Sursa: descopera.ro

Comentarii Facebook