Duminica 22 Decembrie

Zborurile internaționale care nu respectă ”interesele esențiale” ale României vor fi INTERZISE



Un nou proiect anunță că zborurile internaționale nu vor fi autorizate dacă există o decizie în acest sens fundamentată pe apărarea "intereselor esenţiale" ale României sau pe respectarea obligaţiilor şi angajamentelor asumate prin tratatele internaţionale.

"Un zbor internaţional, cu sau fără decolare/aterizare de pe/pe teritoriul României, al unei aeronave care îndeplineşte condiţiile şi cerinţele de autorizare prevăzute la art. 3, 4 şi 5 nu este autorizat să fie executat în spaţiul aerian naţional dacă există o decizie în acest sens fundamentată pe apărarea intereselor esenţiale ale României sau pe respectarea obligaţiilor şi angajamentelor asumate de România prin tratatele internaţionale la care este parte", se arată într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor, potrivit Mediafax.

Proiectul vizează modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului 912/2010 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor în spaţiul aerian naţional, dar şi a condiţiilor în care decolarea şi aterizarea aeronavelor civile se pot efectua şi pe alte terenuri sau suprafeţe de apă decât aerodromurile certificate.

Decizia prin care zborurile internaţionald nu vor fi autorizate se vor comunica Autorităţii Aeronautice Civile Române în cazul aeronavelor civile, respectiv Ministerului Apărării Naţionale, în cazul aeronavelor de stat, de către Ministerul Afacerilor Externe.

"În cazul în care zborul neautorizat este continuat, împotriva aeronavei în cauză se acţionează potrivit dispoziţiilor Legii nr. 257/2001 privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României", se mai arată în proiectul de act normativ.

De asemenea, autorii proiectului propun şi completarea unui articol al HG 912/ 2010 printr-un alineat care prevede că orice zbor internaţional în spaţiul aerian naţional nu este autorizat dacă aeronava are la bord bunuri sau persoane care, conform obligaţiilor sau angajamentelor asumate de România prin tratatele internaţionale la care este parte sau a unor sancţiuni internaţionale fac obiectul unor restricţii la survolul prin spaţiul aerian naţional.

"În acest fel, orice operator aerian va fi obligat să verifice dacă încărcătura comercială pe care urmează să o transporte prin spaţiul aerian naţional nu face obiectul unor restricţii impuse prin sancţiuni internaţionale", se arată în nota de fundamentare.

Comentarii Facebook