Vineri 22 Noiembrie

25 mai, Ziua internaţională a copiilor dispăruţi. Câți copii dispar anual în România și care este cauza disparițiilor acestora


Data de 25 mai marchează, anual, Ziua internațională a copiilor dispăruți, cu scopul de a aduce în prim-plan tragedia copiilor răpiți, de a-i informa pe părinți în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-și proteja copiii și pentru a ne aduce aminte de copiii care nu au fost găsiți niciodată. 

Porivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, în perioada aprilie 2021 – aprilie 2022 au fost sesizate nu mai puțin de 7.577 de dispariții de copii pe teritoriul României, 7.572 dintre ele fiind rezolvate de către autoritățile române. De asemenea, specialiștii în prevenirea criminalității au desfășurat peste 4.000 de activități, în cadrul campaniilor de prevenire a disparițiilor de minori.

Câți copii dispar anual de acasă în România?

La 25 mai 2022, Poliția Română a anunţat că, între aprilie 2021 şi aprilie 2022, „au fost înregistrate 7.577  de sesizări privind minori care au dispărut de acasă, un bilanţ dramatic, în condiţiile în care 259 au vârste până la 10 ani, 2.003 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 5.315 mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliţie. Menționăm că numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, deoarece același copil poate fi semnalat ca fiind dispărut de mai multe ori”.

Majoritatea copiilor dispăruți sunt găsiți de polițiști în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referință, au fost rezolvate 7.572 de sesizări.

floare de nu ma uita.jpg

Floare de „nu-mă-uita” sau „forget me not” - Simbolul zilei de 25 mai, Ziua internațională a copiilor dispăruți.

Cazurile de dispariție ale copiilor, tot mai dese în România. Care sunt cauzele disparițiilor acestora?

În ultimii ani, în România, numărul sesizărilor disparițiilor de copii s-a dublat, astfel că, dacă în anul 2015 erau 3.736 de sesizări, astăzi sunt peste 7.500. În fiecare an, aproximativ 200.000 de copii dispar în Europa. 

De cele mai multe ori, cauzele generale care au dus la înregistrarea disparițiilor sunt: 

  • Lipsa de atenție sau de interes/neglijare față de nevoile copilului aflat în dezvoltare, astfel încât copiii se simt nedoriți sau ignorați; 
  • Lipsa de control a situației școlare a copiilor, în ceea ce privește frecvența la cursuri şi interesul pentru studiu arătat de copii; 
  • Rigiditatea regulilor de conviețuire;
  • Lipsa de comunicare în familie sau în central de ocrotire;
  • Modele de comportament disfuncționale receptate;
  • Lipsa interesului pentru studii, practicarea cerșetoriei, lipsa de organizare a vieții;
  • Rezolvarea conflictuală a diferendelor;
  • Antecedente penale ale membrilor familiei;
  • Consum frecvent de alcool al unora dintre membrii familiei; 
  • Starea materială precară, care determină neglijarea funcției de educație a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor față de copii;
  • Spiritul de aventură.

Poliția Română demarează mai multe campanii de conștientizare și prevenire a disparițiilor de copii

Prin structurile de cercetare și prevenire a criminalității, au fost desfășurate peste 4.000 de activități preventive, în cadrul campaniilor de prevenire a disparițiilor de copii, la nivel național.

Mami, tu știi unde este copilul tău?”, „Sărbătorile se petrec în familie” și „Împreună pentru siguranța copiilor” sunt doar câteva slogane prin intermediul cărora polițiștii specializați în prevenirea criminalității s-au întâlnit cu peste 150.000 de copii beneficiari și 50.000 de adulți (părinți, bunici, tutori legali sau cadre didactice).

missing ch.jpg

Obiectivele campaniilor de prevenire au urmărit conștientizarea minorilor asupra riscurilor la care se expun atunci când pleacă de acasă ori din centrele de ocrotire și informarea părinților și tutorilor legali despre necesitatea menținerii unei relații strânse cu copiii și a unei bune comunicări pentru rezolvarea divergențelor și problemelor specifice vârstei lor”, declară reprezentanții Poliției Române. 


Comentarii Facebook