Vineri 22 Noiembrie

27 ianuarie: Ziua comemorării victimelor Holocaustului. „Negarea Holocaustului încă există, sub noi forme și răspândite prin canale noi”


În fiecare an, pe 27 ianuarie, este celebrată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. A fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară.

În cadrul unei ședințe speciale, din 24 ianuarie 2005, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului, care a avut rezultat uciderea a 6 milioane de evrei din Europa și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.

Pe 27 ianuarie 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, aflat astăzi în Polonia, a fost eliberat de armata sovietică.

Citește și: Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului: Trebuie să combatem antisemitismul și rasismul

Premierul Nicolae Ciucă a amintit de această lecţie dură a istoriei

Aducem omagiu uneia dintre cele mai cumplite pagini din istorie când ura, barbaria şi crima au adus umanitatea la tăcere şi au distrus destinele a milioane de oameni vinovaţi. Marcăm 78 ani de la lichidarea lagărului de exterminare la Auschwitz, într-un loc emblematic pentru comunitatea evreiască din România, care a fost martor atacurilor brutale împotriva evreilor în timpul pogromului de la Bucureşti, ianuarie 1941”, a amintit Ciucă despre seria de manifestări violente şi crime împotriva evreilor, în timpul Rebeliunii legionare din ianuarie 1941, notează tion.ro

Holocaustul, comemorat în Parlamentul European

Joi, 26 ianuarie, în cadrul Parlamentului European a avut loc o sesiune plenară care marchează Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului.

Este cea mai mare crimă din istorie. O crimă menită să șteargă un popor de pe fața pământului. O crimă menită să provoace groază unor generații întregi. O crimă care a modelat proiectul nostru european modern, într-o întruchipare a promisiunii atemporale: să nu se mai întâmple niciodată. În ciuda anilor care au trecut, comemorarea Holocaustului rămâne esențială, deoarece antisemitismul încă există, iar generația noastră este ultima care ascultă mărturii directe ale supraviețuitorilor Holocaustului”, a declarat în deschiderea ceremoniei de comemorare, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Parlamentul European va apăra întotdeauna valorile respectului, demnității umane, egalității și speranței”, a promis Metsola, adăugând că „Parlamentul nu va fi niciodată redus la tăcere în lupta sa pentru apărarea valorilor umane și respingerea urii și discriminării”.

Președintele Israelului, Isaac Herzog, a fost prezent la sesiune și a cerut Parlamentului European (PE) să depună eforturi pentru eradicarea antisemitismului în Europa și să adopte definiția antisemitismului a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului. „Trebuie să vă asigurați că fiecare evreu care dorește să trăiască în țările dumneavoastră poate face acest lucru în siguranță și fără teamă”, a aclamat Herzog.

„Negarea Holocaustului încă există, sub noi forme și răspândite prin canale noi”

Prin educație, legislație și orice alte instrumente de care dispun, eurodeputații și UE ar trebui să se angajeze să elimine rasismul, ura și antisemitismul sub toate formele lor”, a declarat președintele Israelului. De asemenea, președintele Herzog a solicitat Parlamentului European să adopte definiția antisemitismului a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.

Pentru Herzog, antisemitismul și negarea Holocaustului încă există, sub noi forme și răspândite prin canale noi – în special pe internet. „Distanța dintre o postare pe Facebook și distrugerea pietrelor funerare într-un cimitir este mai scurtă decât ne-am putea imagina”, a spus acesta. „Mesajele bolnave de pe Twitter pot într-adevăr ucide”, a adăugat el.

Sursa foto: theauschwitztours.com

Comentarii Facebook