A murit ILEANA STANA IONESCU, una din cele mai îndrăgite actrițe din România, cu o carieră de 60 de ani


Actrița Ileana Stana Ionescu a murit duminică la vârsta de 87 de ani. Cu o carieră de peste 60 de ani în teatru și film, Ileana Stana Ionescu a interpretat roluri memorabile. A fost una dintre cele mai cunoscute și mai îndrăgite ale generației sale.

Ea se afla în spital, după ce s-a simțit rău și cei de la Ambulanță i-au recomandat internarea.

Ileana Stana Ionescu, născută pe 14 septembrie 1936 în Brad, a fost o actriță română cu o carieră de peste 60 de ani în teatru și film.

Și-a început cariera la 19 ani la Teatrul de Stat din Reșița. La Teatrul Național din București a jucat în piese remarcabile precum "Idiotul" alături de Florin Piersic.

În cinema și televiziune, a apărut în filme precum "Păcală" și seriale ca "Las Fierbinți". De asemenea, a fost deputat în Parlamentul României, marcându-și prezența și în politică.

De-a lungul carierei artistice a primit numeroase premii şi distincţii, între care Premiul Teatrului Naţional pentru activitatea artistică (1976), premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică (1985), Premiul de excelenţă al galei UNITER, trofeul „Dionysos” pentru rolul din „O batistă în Dunăre”, regia Ion Cojar (1998), placheta de aur UARF pentru merite deosebite în dezvoltarea artei şi culturii cinematografice (2001).

În septembrie 2018 s-a retras oficial din teatru, iar în aceeaşi lună a primit titlul de centăţean de onoare al Bucureştiului „în semn de mulţumire pentru contribuţia adusă la dezvoltarea şi promovarea teatrului românesc”. În 2019, Ileana Stana Ionescu a primit la gala GOPO premiul pentru întreaga activitate.


Comentarii Facebook