Vineri 22 Noiembrie

A revenit acasă după două decenii petrecute în Anglia și a rămas total dezamăgit: Dacă nu ești IT-ist, medic sau nu lucrezi la stat, e greu să trăiești


Alexandru Macovei are 38 de ani, 18 ani a locuit în Anglia, dar a decis să se întoarcă acasă, în Iași. La început, decizia părea a fi una bună, însă, în cele din urmă bărbatul a regretat. Tânărul susține că traiul în România este unul greu, mai ales dacă nu lucrezi în domenii precum IT sau medicină, unde salariile sunt mult mai mari, peste media pieței. 

„În România, dacă nu ești IT-ist, medic, avocat sau dacă nu lucrezi, pe un post bun, la stat, este greu să trăiești. Am încercat să mă angajez în multe locuri, pentru că banii pe care i-am strâns nu vor ține o veșnicie.

M-am lovit de salarii foarte mici, chiar dacă experiența mea este uriașă. Este descurajant pentru tineri, pentru cei care doresc să se întoarcă acasă. Am fost sfătuit de multe persoane să nu mă întorc, dar inima mea este acasă.

Îmi doresc ca copiii mei să copilărească la fel ca mine, să se bucure de bunici, de sentimentul de acasă, să trăiască printre străini doar dacă ei aleg acest lucru", a povestit Alexandru, notează Gândul

„Acolo, cine își dorește să muncească poate trăi o viață cel puțin decentă”

„Este adevărat, o chirie în Anglia este mult mai scumpă decât în România. Dar, salariile sunt mult mai mari. Acolo, cine își dorește să muncească poate trăi o viață cel puțin decentă, își poate permite un concediu sau două pe an.

Acasă, lucrurile sunt puțin diferite. Am rămas șocat când am văzut prețurile din supermarket. Am făcut un calcul și mi-am dat seama că alimentele de bază sunt la fel de scumpe ca în Londra, dar salariile mult mai mici. Este greu de trăit în România, asta e concluzia mea după doar câteva săptămâni de la întoarcerea acasă", a mai povestit Alexandru.

Acum, tânărul ieșean are de gând să se întoarcă în Anglia: „Iau în calcul să mă întorc în Anglia, aici nu fac altceva decât să pierd ceea ce am adunat în atâția ani. Presiunea pusă de partea financiară este imensă iar grija zilei de mâine este o problemă pentru mulți români. Munca nu este apreciată la adevărata ei valoare în România, totul este foarte scump iar veniturile sunt foarte mici”.

Comentarii Facebook