Armata obligatorie în România, un plan la care Ministerul Apărării nu vrea să renunțe? Ce scrie în noul proiect de lege al apărării naționale


Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România nu pare să renunțe la ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, o inițiativă care a generat discuții intense în spațiul public. Această idee pare să reapară în proiectul noii legi a apărării naționale, un document strategic cerut insistent de MApN, în contextul schimbărilor geopolitice și a intensificării amenințărilor la adresa securității regionale.

Noul proiect de lege al apărării naționale, propus de Ministerul Apărării Naționale, arată că legea prin care serviciul militar obligatoriu a fost suspendat pe timp de pace a avut un impact mare asupra Armatei. Potrivit Expunerii de motive a proiectului de lege, „în perioada 1994-2022, au fost adoptate o serie de acte normative care cuprind reglementări cu impact asupra structurii sistemului național de apărare, a organizării și funcționării forțelor armate la pace, precum: Legea nr. 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat (…)”.

Cum se poate traduce fraza din Expunerea de motive pe care se fundamentează noul proiect de lege al apărării naționale? Ministerul Apărării cere, pentru a contracara acest „impact”, „adoptarea prezentului proiect de act normativ”, care „este necesară”. Ce spune noul proiect în privința serviciului militar? Există o singură mențiune care are legătură cu acest aspect, în articolul 28, la litera D.

Unde se spune că Ministerul Apărării „organizează, cu caracter permanent, pregătirea populaţiei pentru apărare”. Concluzia: se pregătește o revenire la stagiul militar obligatoriu pe timp de pace. Proiectul noii legi a apărării naționale a fost afișat pe site-ul MApN pe 1 aprilie 2024, scrie defapt.ro

Comentarii Facebook