Armata va putea să doboare dronele rusești care pătrund în spațiul aerian al României. „Undă verde” de la Senat


Senatul a adoptat legea care permite Armatei să doboare dronele care pătrund în spațiul aerian al României, precum și legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor militare în țară.

Proiectul a fost adoptat cu 78 de voturi „pentru”, 11 „contra” și 2 abțineri.

În timpul votului, parlamentarii AUR au ieșit din sală, potrivit defenseromania.ro

Conform sursei citate anterior, dacă nu va fi atacată la CCR, legea va fi publicată în Monitorul Oficial, apoi promulgată de președintele interimar Ilie Bolojan și intră în vigoare.

După cum stabilește legea, împotriva aeronavelor cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național pot fi luate următoarele măsuri:

  • stabilirea poziției aeronavei, a legăturii radio și a identității acesteia;
  • transmiterea de la sol a informațiilor și dispozițiilor către pilotul/ echipajul aeronavei, în vederea utilizării autorizate a spațiului aerian național;
  • interceptarea aeronavei care continuă să utilizeze neautorizat spațiul aerian național;
  • executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare;
  • executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare;
  • executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață.

Totodată, aeronava fără pilot la bord care trece ilegal frontiera de stat a României şi zboară în spaţiul aerian naţional fără autorizare poate fi distrusă, „neutralizată”.

De asemenea, Senatul a adoptat și proiectul de lege care reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român atunci când nu este instituită starea de urgență, de asediu de mobilizare ori de război.

S-au înregistrat 81 de voturi „pentru”, 12 „împotriva” și două abțineri.

Potrivit actului normativ, structurile desemnate din Armata României, în funcție de necesitățile operaționale, vor putea fi transferate, pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate, în relația cu comandantul forțelor armate străine care conduce o operație militară pe teritoriul statului român.

Comentarii Facebook