Așa arată satul tradițional din România, aflat la 3 ore de Cluj, de care până și olandezii s-au îndrăgostit - FOTO
La doar 3 ore de Cluj-Napoca, se află un loc atât de frumos și liniștit încât odată ce ai ajuns aici, nu vei mai vrea să pleci.
Țara noastră are atâtea locuri superbe, pline de legende și mituri, cu tradiții de sute de ani și cu o istorie extrem de bogată. Unul dintre aceste locuri este satul Breb din județul Maramureș, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase sate din România.
În timp ce românii se înghesuie pe plajă vara, străinii preferă să vină în România și să viziteze locurile ce au o foarte mai însemnătate, precum satele tradiționale unde obiceiurile nu au murit niciodată.
Deși satul Breb nu este „invadat” prea des cu mulți turiști, acest loc reușește să fure privirile și inimile tuturor celor care îi trec pragul. Satul Breb i-a cucerit, pe de altă parte, pe străini. Ulițele pietruite, mâncarea, dar și ospitalitatea localnicilor sunt printre lucrurile care i-au fascinat pe cei care vin de peste hotare în Maramureș.
Rob și Elise, doi prieteni veniți tocmai din Olanda, se numără printre turiștii care au descoperit frumusețea satului tradițional.
„E foarte frumos şi, în special, toţi oamenii sunt foarte prietenoşi.
Te simţi binevenit. Este pentru prima dată de când sunt aici, dar şi pentru câteva zile sunt atât de multe lucruri de văzut. Cred că ar fi drăguţ să vizitez şi în alte anotimpuri”, a mărturisit Elise.
Spre deosebire de Elise, Rob este pentru a doua oară în Maramureș, dar nu se satură de aceste locuri pitorești.
„Pentru mine e pentru a doua oară, dearece am mai fost deja în aprilie. E frumos, e mic, e tradiţional. Oamenii sunt foarte drăguţi”.
Satul Breb, cel mai frumos sat din Maramureș
Breb, cunoscut și ca Valea Castorilor, numele semnificând un animal de apă (castorul european), care trăia în Breboaia, râul ce traversează satul, este unul dintre cele șapte sate de pe Drumul Verde din aria Ecoturistică Mara-Cosău-Creasta Cocoșului. Este, așadar, un sat maramureșean autentic, așezat într-un cadru natural idilic.
Satul este extrem de frumos și foarte bine păstrat, motiv pentru care, în anul 2015, National Geographic Traveler a recomandat zona Maramureșului în Top 20 de destinații de vizitat, specificând că cel puțin o noapte ar trebui să fie petrecută în Breb. Mai mult decât atât, Carpatair Magazine a inclus satul în Top 10 cele mai frumoase sate din România.
Minunat este și faptul că, duminica, ai toate șansele ca în Breb să vezi pe străzi localnici îmbrăcați din cap până-n picioare în portul țărănesc, nemaivorbind de marile sărbători religioase când, cu mic, cu mare, toată lumea îl scoate la înaintare. Tot ca o dorință de nestăvilit de a păstra obiceiurile locului, sunt vreo zece meșteșuguri tradiționale care nu s-au pierdut încă aici, precum meșteritul lemnului, dulgheritul, tâmplăria sau drănițitul, toate legate de codrii din jur, dar și torsul lânii și țesutul.
1 Comentariu
Avem locuri frumoase, dar nu ne place sa le intretinem si sa le ingrijm.Ne place visul american, ne plac mall-urile, manelele si blocurile.