Miercuri 30 Octombrie

Atenție la această înșelătorie! Face deja ravagii în România și te poate lăsa fără banii de concediu


Infractorii cibernetici ar face orice pentru a pune mâna pe banii oamenilor într-un mod fraudulos. Tocmai din acest motiv, aceștia inventează constant noi metode de înșelătorii care vă pot lăsa rapid cu buzunarele goale. 

Astfel, în această perioadă, infractorii cibernetici profită de sezon și încearcă să pună mâna pe banii celor care merg în vacanțe. Așadar, cei care își rezervă bilete de avion sau de cazare, trebuie să fie foarte atenți, deoarece infractorii  au început să fure conturile hotelurilor și să trimită mesaje false din partea lor, în care încearcă să îi convingă pe clienți să dea datele cardului sau chiar să vireze bani. 

În acest sens, Directoratull Național de Securitate Cibernetică a detaliat metodele la care apelează infractorii și la ce trebuie să fim atenți. 

 „Vine perioada vacanțelor, dar atacatorii, spre deosebire de unii dintre noi, nu-și au liber, de aceea vor încerca să exploateze această nevoie a noastră de a rezerva, de exemplu, anumite vacanțe online sau unități de cazare online și vizează inclusiv platformele acestea de tip booking. Există posibilitatea să fie și niște hoteluri inexistente, unități de cazare inexistente, deci trebuie să fim atenți și la chestia asta, să facem o minimă documentare.

Momentul în care ne rezervăm vacanța în mediul online, dar și posibilitatea ca un cont al unei astfel de unități de cazare să fi fost compromis printr-un atac de tip fishing și ulterior atacatorii, folosindu-se de acel cont, să scrie utilizatorilor care au făcut deja o rezervare că este nevoie să facă o plată. Plata este minimală, da, poate doar un avans important pentru ei, să colecteze datele de card și de aceea ne vor transmite de cele mai multe ori un link în acel mesaj, așa cum avem și în acest exemplu.” a spus Directorul Național de Securitate Cibernetică, Mihai Rotariu pentru stirileprotv.ro

Directoratul Național de Securitate Cibernetică spune că, acel link primit poate  fi verificat pentru a putea obține un rating de securitate pentru site-ul respectiv. Folosind această metodă simplă și rapidă, vom fi liniștiti că totul este în regulă.

Este un mesaj primit de la o victimă, da, care din păcate, a pierdut bani astfel și asta zice, pare un mesaj real, de la hotelul respectiv. Uite, intră pe acest link.

Este unul dintre scenarii. Sigur că da. Două elemente aș aș sublinia din acest mesaj în primul rând urgența, este nevoie să-ți validezi sau să oferi o anumită plată, altfel nu vei mai beneficia de rezervare.

Putem să copiem acel link și să folosim două aplicații disponibile gratis pentru a verifica dacă e OK să furnizăm date pe acel link. Ok, știm că nu este o practică și nu trebuie să furnizăm bani în astfel de scenarii, dar există posibilitatea să primim, de exemplu, astfel de link-uri prin mesaje private ori prin email. Putem să copiem acel link și îl punem pe virus total.com. Sau pe scamedviser.com. Și obținem un rating de securitate pentru site-ul respectiv.

Dacă este ok să furnizăm date în primul rând pe el. Dacă ratingul de securitate este unul negativ, desigur, recomandarea ar fi să nu accesăm acel link și să nu furnizăm date pe pe astfel de link-uri. Așadar, o recomandare ar fi să facem o verificare suplimentară”. a completat acesta

Comentarii Facebook