Duminica 17 Noiembrie

Atenție la ,,ofertele” de pe litoral! Metoda prin care turiștii sunt păcăliți la hoteluri sau pensiuni: ,,Poți plăti patru stele și să fii cazat la două"


Sezonul estival e și sezonul concediilor. Mulți români aleg să călătorească spre destinații exotice în timp ce unii preferă să rămână pe litoralul românesc sau chiar la munte. 

Pensiunile și hotelurile alese pentru concedii trebuie verificate însă cu strictețe, spun experții.

În primul rând pensiunea sau hotelul ales trebuie să aibă autorizație, explică președintele Infocons Sorin Mierlea. 

”Ar fi bine ca înainte de a ajunge, să verificăm acea unitate de cazare. Câte stele sau margarete are, când a fost autorizată și pentru ce a fost autorizată.

Pentru că dacă ea este autorizată doar pentru cazare, fără mâncare, dar ei pun pe site că avem și mâncare, trebuie să ne punem un mare semn de întrebare că acel serviciu fiind neavizat, neautorizat, s-ar putea să ne trezim că ne îmbolnăvim sau cine știe ce lanț de trasabilitate, de unde vine mâncarea respectivă. Și putem verifica simplu, în aplicația europeană InfoCons, introducem unitatea de cazare sau agenția de turism și ne spune când a fost autorizată, de ce a fost autorizată și dacă între timp i s-a retras licența, clar renunțăm”, spune președintele InfoCons.

Pentru a nu fi păcăliți, verificați mereu dacă hotelul mai are și alte corpuri de clădire. S-ar putea să plătiți pentru un tip de camere și să fiți cazați în altele. 

”Dacă am ajuns la hotel, trebuie să verificăm, în primul rând, dacă unitatea respectivă nu are mai multe corpuri de clădire, sau mai multe etaje diferite, unde diferitele etaje sau diferitele corpuri de clădire sunt autorizate separat. Unul de patru stele, și unul de două stele. Pentru că este posibil să plătești patru stele și să fii cazat la două stele. Și aici este o problemă de a înțelege fiecare dintre noi ce drepturi avem.”, a declarat expertul.

Președintele Infocons subliniază însă diferența între un hotel din România sau din străinătate, deși ar avea același număr de stele.

,,Trebuie să înțelegem ce înseamnă patru stele și două stele, și aici aș vrea să fac o mențiune, chiar dacă discutăm despre o vacanță în România, patru stele din România nu sunt egale cu patru stele din Ungaria, sau din Franța. Fiecare stat vine cu o anumită conformare cu privire la asta.”, a explicat Sorin Mierlea.

Expertul menționează și că la micul dejun ar trebui să aveți trecute în meniu toate informațiile cu privire la produsele alimentare, precum alergenii sau ingredientele.

De asemenea, turiștii trebuie să știe că apa de la robinet este gratuită iar comercianții sunt obligați să o ofere 

,,Orice unitate cazare care are un mic bar, sau o cofetărie, începând din acest an are obligația de a-ți pune la dispoziție gratuit apă de la resursa publică sau de la chiuvetă, să poți să bei fără să plătești”, a concluzionat expertul, în cadrul unei emisiuni de la Antena3.ro

Comentarii Facebook