Când se va aplica ,,legea mirosurilor’’ și de ce nu a fost folosită până acum: Explicațiile oferite de Ministerul Mediului


„Legea Mirosurilor” a fost oficializată de aproape patru ani, însă momentan aceasta nu a fost pusă în aplicare. Diminuarea disconfortului olfactiv al cetățenilor era obiectivul principal pe care îl avea legea, însa prevederile nu au fost aplicate niciodată.

Și cu toate că legea în cauză (Legea 123/2020) prevede clar faptul că Guvernul este obligat ca în termen de 180 de zile de la intrarea sa în vigoare să elaboreze conținutul planului de gestionare a disconfortului olfactiv și metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv, normele de aplicare a legii nu au fost încă emise. 

La scurt timp după publicarea legii în Monitorul Oficial, Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică, un proiect de hotărâre ce conținea cele două norme subsecvente, însă evoluția ”Legii mirosurilor” s-a oprit în această fază, din cauza faptului că Guvernul nu a adoptat hotărârea în cauză în timp util.

Referitor la această situație, avocatnet.ro a solicitat un punct de vedere Ministerului Mediului, care a precizat faptul că, în momentul de față, are în lucru o nouă metodologie, adaptată standardului european în materie. 

Demn de precizat, totuși, acest standard (SR EN 13725:2022), care oferă metode actualizate pentru măsurarea intensității mirosurilor, a apărut la doi ani de la intrarea în vigoare a Legii 123/2020.

Conform răspunsului oferit redacției, ”în prezent, proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv și a conținutului Planului de gestionare a disconfortului olfactiv pentru activitățile care pot crea disconfort olfactiv, se află în analiză la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor cât și la Ministerul Sănătății, care sunt coinițiatori ai acestui proiect, urmare a observațiilor/propunerilor de modificare primite după dezbaterea publică, din partea unor persoane fizice și juridice, autorități publice locale, institute de cercetare, federații și asociații patronale și organizații neguvernamentale, precum și a necesității armonizării, după caz cu prevederile SR EN 13725:2022”.

Cu alte cuvinte, ministerele își doresc să finalizeze un proiect focusat exclusiv pe planul de gestionare a disconfortului olfactiv și organizarea de noi consultări publice pentru proiectul revizuit, ceea ce înseamnă că, deocamdată, prevederile legii referitoare la amendarea companiilor responsabile de poluarea olfactivă nu vor putea fi, în continuare, aplicate.


Comentarii Facebook