Miercuri 25 Decembrie

Care este prima țară din Europa care ar putea să ofere „Concediu menstrual” plătit femeilor care se confruntă cu menstruație dureroasă


Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marți, 17 mai un proiect de lege care prevede acordarea unui „concediu menstrual” femeilor care suferă de menstruații dureroase. Proiectul este o premieră pentru întreaga Europa. 

Vom fi prima ţară din Europa care va institui un concediu medical temporar finanţat în mod integral de stat pentru menstruaţii dureroase şi invalidante”, a declarat ministrul Egalității, Irene Montero, la finalul unui consiliu al miniștrilor, potrivit Agerpres

Menstruaţiile nu vor mai fi tabu. S-a terminat cu mersul la muncă cu dureri, să trebuiască să te îndopi cu pastile (analgezice) înainte de a merge la muncă sau să trebuiască să ascundem durerea noastră”, a adăugat Montero, una dintre vocile importante ale partidului de stânga radical Podemos , partener al Partidului Socialist al premierului Pedro Snchez în cadrul unui guvern de colaiție ce revendică feminismul. 

Concediul menstrual se poate oferi doar pe baza unei fișe medicale

Irene Montero a declarat într-o emisiune difuzată la televiziunea publică spaniolă că acest concediu medical, care va trebui semnat de medicul de familie, „nu va avea durată limitată”, în timp ce o versiune preeliminară a proiectului difuzat săptămâna trecută de mass-media evocă un concediu de trei zile ce putea fi majorat la cinci în cazul unor simptome acute. 

Acest text, care a suscitat o dezbatere în cadrul executivului şi sindicatelor, va trebui însă să fie aprobat de Parlament, unde guvernul este minoritar, înainte de a intra în vigoare. Dacă executivul va obţine undă verde din partea deputaţilor, Spania va deveni prima ţară din Europa şi una dintre puţinele din lume care va integra această măsură în legislaţia sa, alături de Japonia, Indonezia sau Zambia, de exemplu.

Concediu menstrual, apoi sprijinirea minorelor care vor să facă avort fără acordul părinților

Concediul menstrual” este una dintre măsurile-cheie ale unui proiect de lege mai amplu care prevede de asemenea consolidarea accesului la avort în spitalele publice, care practică în prezent mai puţin de 15% din întreruperile voluntare de sarcină din Spania din cauza unor obiecţii de conştiinţă masive din partea medicilor.

Proiectul de lege ar urma de asemenea să le permită minorelor de 16-17 ani să avorteze fără autorizaţie din partea părinţilor lor, revenind astfel asupra unei obligaţii instituite de un guvern conservator precedent, în 2015.

Avortul a fost dezincriminat în Spania în 1985, apoi legalizat în 2010, însă întreruperea voluntară de sarcină rămâne un drept cu multe obstacole în această ţară cu o puternică tradiţie catolică, unde mişcările antiavort sunt foarte active. Textul guvernului prevede şi o consolidare a educaţiei sexuale în şcoli, precum şi distribuirea gratuită de „pilule de a doua zi” în centrele de îngrijire şi de mijloace contraceptive în licee.


Comentarii Facebook