Care sunt cauzele tragediilor aviatice din Dobrogea? Vezi care sunt primele ipoteze apărute după prăbuşirea celor două aeronave
Opt militari români au căzut la datorie într-o tragedie aviatică care a avut loc în Dobrogea, miercuri seara, 2 martie. Un MiG LanceR care executa o misiune de patrulare a dispărut de pe radar, iar elicopterul care a plecat în căutarea lui cu 7 militari la bord s-a prăbuşit. Toate persoanele au fost găsite decedate, iar anchetatorii încearcă să desluşească motivul incidentului, excluzând însă teoriile conspiraţiei cu privire la orice legătură cu conflictul din Ucraina.
Miercuri seara, 2 martie, o aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar apoi a dispărut de pe radar. Au fost declanşate de urgenţă operaţiunile de căutare - salvare, iar un elicopter IAR-330 Puma a decolat spre zona posibilului impact. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20:44 şi s-a prăbuşit în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa, la aproximativ 11 km de aerodrom.
În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma şi-au pierdut viaţa 7 militari, iar pilotul avionului MiG-21 LanceR a fost găsit în cursul nopţii, de asemenea decedat. Opt familii vor rămâne îndoliate pe vecie, în timp ce 11 copii vor creşte acum fără tată.
Epavele nu au fost încă ridicate, însă procurorii se află la faţa locului şi efectuează o anchetă. Acestea vor fi luate şi duse la Forţele Aeriene pentru anchetă şi expertiză tehnică, în timp ce cutiile negre vor fi şi ele examinate.
Citește și: 8 militari au murit în urma prăbușirii MIG-ului 21 Lancer și a elicopterului IAR 330-Puma: Vremea grea și tehnica învechită
Primele ipoteze privind cauzele accidentelor din Gura Dobrogei şi Cogealac
Incidentul este anchetat procedural ca un accident de muncă. „S-a deschis dosar pentru nerespectarea sau neluarea măsurilor de securitate în muncă”, au declarat niște surse, conform Observator.ro.
În ciuda comentariilor apărute în social media, care lansau teorii ale conspiraţiei cu privire la o legătură cu războiul din Ucraina, surse din cadrul anchetei au declarat că printre cauzele probabile pentru incidentul aviatic sunt vremea nefavorabilă, în cazul elicopterului, iar în cazul MiG-ului este exclusă ipoteza givrării.
Purtătorul de cuvânt al MApN, generalul de brigadă Constantin Spînu a declarat pentru Biziday că „este exclusă orice conexiune între situația din Ucraina și prăbușirea aparatelor militare”.
Potrivit unui comunicat transmis de MApN, o comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene şi de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanţa continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
1 Comentariu
Votați Unul Dintre Aceste Partide Politice:
PSD, USR, PNL, Pentru A Nu Exista Armata Obligatorie În România, Pentru A Scăpa România De Armata Obligatorie,
Și Pentru A Fi Bine În România:
https://youtu.be/p2gC9NYWiAQ?si=1LUIHBzLGTZQHX45
https://youtu.be/g4jrxFu-mLc?si=YHDSvKmjXOJCcDt7
https://youtu.be/UhS2Si-SU6U?si=JyBtb5gUOpX5d_bU… Citeste mai departe