Cât câștigă un cetățean străin, ca șofer de TIR în România. Un filipinez spune că face de două ori mai mulți bani decât în țara lui natală


România nu mai are șoferi de TIR și angajează mii de filipinezi pentru a rezolva problema. 

Aceasta este o situație des întâlnită în mai multe domenii, astfel, din ce în ce mai mulți străini, majoritatea din Asia, ajung în țara noastră și muncesc în patiserii, restaurante, șantiere, iar mai nou se angajează ca șoferi de tir sau asistenți în căminele de seniori. 

Mateo a ajuns în România acum 5 ani, din dorința de a le oferi un viitor mai bun copiilor săi care studiază în Filipine. După ce a schimbat mai multe meserii, a găsit una care i se potrivește: șofer de TIR.

Filipinezul muncește de aproximativ 2 ani la o companie care îi oferă cazare, mașină dar și un salariu atractiv, care ajunge și la 6.000 de lei.

Mateo spune că suma primită este de două ori mai mare decât cea pe care o făcea în țara sa natală.

,,În Filipine, salariul de șofer de TIR nu era de ajuns, nu îmi satisfăcea nevoile financiare. În România am salariul dublu față de cel din Filipine. Este greu prima dată, dar în timp am învățat să îmi controlez sentimentele. Prima prioritate este să câștigi bani pentru a-ți susține copiii pentru că ei studiază. Deci momentan nu ne gândim la sentimente.", a explicat Mateo.

Momentan, în România există peste  10.000 de muncitori străini care lucrează în transporturi și depozitare, urmând ca anul viitor să mai vină aproximativ 3000.

Și domeniul salubrității au apărut din ce în ce mai mulți străini. La ora actuală, la nivel de țară, sunt aproximativ 3.000 de astfel de muncitori.

Un alt domeniu care se confruntă cu o mare lipsă a forței de muncă este cel al panificației, unde lipsesc aproape 10.000 de angajați, lucru care îi face pe tot mai mulți patroni să găsească alternative între muncitorii din Filipine, Sri Lanka și India. 

Mai mult, o mare parte din străini au și pregătire suplimentară în domeniu, lucru care îi bucură pe angajatori, potrivit antena3.ro.

,,Colegii din Sri Lanka vin cu anumite cursuri deja făcute, noi le oferim suport, cursuri de formare pe partea de limba română, cât și pe partea de patiserie.", a explicat managerul unei patiserii.

Cererea este constantă, explică un consilier juridic, însă procesul pentru aducerea unui muncitor străin este unul destul de greu și durează între 6 și 8 luni. Cererile au crescut pentru bone, personal auto sau șoferi de TIR.

În România muncesc la ora actuală peste 150.000 de muncitori străini, cei mai mulți din Nepal, Sri Lanka și India.


Comentarii Facebook