Cât de rapidă este rețeaua 5G în România?
Fenomenul 5G a captivat audiența încă de la primele zvonuri. Văzută precum un progres important, tehnologia s-a lăsat oarecum așteptată. De la idee la implementarea sa optimă este un drum lung. Ideea unei conectivități mai rapide a surâs tuturor. Accesarea conținutului mai rapid și descărcarea imediată sunt caracteristici necesare celor ce navighează pe internet.
Internetul este astăzi mediul în care de multe ori este nevoie de viteză. Canalele de streaming sunt o dovadă clară a acestui lucru. Pe de altă parte, și platformele de joc depind cumva de aceasta. Pe internet, fiecare Online Casino vine cu o multitudine de jocuri. Mai ales jocurile live de masă au nevoie de o conexiune stabilă și de un transfer rapid al informațiilor.
Caracteristicile unei rețele 5G
Este un pas inovativ în comunicații. Asigurând un transfer de date mult mai mare, rețeaua 5G răspunde cu siguranță nevoilor utilizatorilor. Limitele potențiale de viteză sunt cuprinse între 1 și 10 Gbps. Întocmai această caracteristică permite un transfer de date mai rapid. Transmisiile live sunt fluide și implicit, lipsite de întreruperi.
Totodată, latența este mult mai mică. Obiectivul este de a se reduce la 1 milisecundă. Astfel, comunicarea este practic instantanee. O valoare cât mai mică este importantă în tehnologiile inovative. Realitatea virtuală și cea augmentată au o nevoie imperativă de latență cât mai mică.
Un alt avantaj al rețelei 5G constă în capacitatea de conectare a dispozitivelor. Aceasta permite un număr mult mai mare de conexiuni față de rețelele anterioare. Drept urmare, este soluția perfectă pentru zone precum cele urbane. Totodată, permite și crearea de rețele individuale. Se pot crea servicii personalizate în aceeași rețea, cu propriile caracteristici.
Cum a evoluat 5G pe plan național?
Activarea rețelei 5G în România a avut un început optimist. La început totul părea să fie destul de facil de pus în practică. Însă, pe parcurs, lucrurile s-au schimbat. Au apărut inconsistențe în planuri, dar și probleme legate de infrastructură. Comparând cu alte țări, România pare să fi rămas cumva în urmă. E adevărat că ritmul este unul mai lent. Dar, cert e că se merge înainte.
În prezent, sunt implementate peste 2.000 de stații 5G în mediul urban. Din această cifră se deduce faptul că lucrurile înaintează. Conexiunile au crescut în număr în ultimii ani. Chiar și așa, nu pare să fie suficient. Încă se mai folosește 4G în cea mai mare parte. Ca și arie de acoperire, România e ultima. Este un impediment, dar poate fi depășit.
În 2023, România se clasa pe locul patru în topul țărilor 5G. Orange era liderul listei naționale, cu o viteză de 269,29 Mbps. Acesta este urmat de Digi cu o viteză de 178,04 Mbps și de Vodafone, cu 106,12 Mbps. Anul acesta, vitezele au mai crescut. Orange are în prezent o medie de transfer de 880 Mbps. Operatorul s-a extins cu 5G în 39 de orașe din țară.
Și operatorul Telekom face pași înainte. La începutul anului și-a extins rețeaua și la Râmnicu-Vâlcea. Vitezele pe care le prevăd în contract sunt de 250 Mbps la descărcare și de 50 Mbps la încărcare. În decursul anului 2023, Telekom avea o viteză la descărcare de 61,81%. Așa cum arată cifrele, totul merge înspre bine. În paralel, sunt oferite numeroase abonamente care țin pasul cu nevoile utilizatorilor.
Și Vodafone ține pasul cu toate schimbările necesare. Acesta a semnat un parteneriat cu Ericsson în vederea implementării 5G RAN. Timp de șase ani, Vodafone se va folosi de această tehnologie pentru a moderniza rețeaua. În prezent sunt accesibile viteze de descărcare de aproximativ 500 Mbps. Bineînțeles, este posibil doar dacă dispozitivul este performant.
În final
Extinderea rețelei 5G este un lucru memorabil pentru generațiile actuale. Fiabilitatea și accesibilitatea sunt vizibil îmbunătățite. Vitezele n-au ajuns încă la capacitate maximă. Însă, de la an la an, sunt îmbunătățite și aduc mai multă satisfacție utilizatorilor!
0 Comentarii