CCR, decizie de ultimă oră! Obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber este neconstituțională
Ordonanța de guvern prin care a fost impusă obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiu liber a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a României.
Judecătorii CCR au luat această decizie după ce s-a constatat că Guvernul Orban nu a cerut avizul Consiliului Legislativ pentru ordonanța prin care s-a stabilit instaurarea obligativității purtării măștii de protecție, potrivit articolului 79. Astfel că întreaga ordonanță este neconstituțională.
Articolul prevede că „Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii. El ţine evidenţa oficială a legislaţiei României” și că „înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ se stabilesc prin lege organică”, notează Antena 3.
Ordonanța de urgență care prevede obligativitatea purtării măștii în aer liber își va înceta efectele, în momentul în care decizia va fi publicată în Monitorul Oficial.
Decizia CCR:
În ședința din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.
Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.
Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.
Decizia este definitivă şi general obligatorie.
7 Comentarii
Sa se anuleze odata si obligativitatea ei in spatii inchise ( transport public, magazine, mall uri ) cat si anularea certificatului verde.
Trebuie si Romania, numai ca parlamentarii marca PNL+PSD aceeasi mizerie, mai au de fu...rat de la M U E, sa treaca COVRIG - ALUAT 19, ca si pe o simpla si banala raceala. Cum au luat deja in considerare ( UK,… Citeste mai departe
Foarte bine, oricum nu o purtam. E o aberatie marca PNL.
bun, aia ce or impus asta bagati la bulau, pe viata
@bula: asta visez si io, putem numa spera ca poate o sa se intample
@Adevaratu EU: omul modern uita iute, ei stiu asta de aceea isi bat sula de noi
@bula: in tara asta in care criminalii sunt favorizati (in special daca au functii politice) m-ar mira tare sa se intample asa ceva
Nu mai intereseaza pe nimeni