Vineri 22 Noiembrie

Ce este molnupiravir, medicamentul minune împotriva COVID, pe care l-a cumpărat România de la americani


Molnupiravir este un medicament aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, la finalul anului 2021, pentru utilizare de urgență în tratamentul pacienților adulți infectați cu COVID-19.

Într-un studiu clinic realizat pe indivizi cu risc ridicat la începutul cursului bolii, s-a dovedit că pastila antivirală Merck (molnupiravir),  reduce spitalizările și decesele cu aproximativ 30%.

Agenția a autorizat medicamentul oral pentru tratamentul formelor COVID-19 ușoare până la moderate la adulții care prezintă un risc de boală severă și pentru care tratamentele alternative pentru SARS- COV- 2 nu sunt accesibile sau adecvate clinic. Pastilele par o opțiune promițătoare pentru bolnavii de COVID-19, mai ales în fața variantei Omicron, care se răspândește extrem de rapid.

Pe măsură ce noi variante ale virusului continuă să apară, este esențial să extindem arsenalul țării cu terapii COVID-19 folosind autorizația de utilizare de urgență”, a declarat Patrizia Cavazzoni, directorul Centrului de Evaluare și Cercetare a Medicamentului al Food and Drug Administration SUA, (FDA).

Medicamentele antivirale pot fi luate dacă pacientul are o formă ușoară sau medie de COVID-19 și medicul recomandă tratament acasă. Doctorul îți poate prescrie dintre cele trei medicamente antivirale aprobate: Paxlovid, Molnupiravir sau Favipiravir. 

Medicamentul anti-COVID ajunge în România săptămâna viitoare

Ministrul Sănătății a anunțat că a fost încheiat contractul pentru aducerea în România a medicamentului american Molnupiravir. Medicamentul va ajunge în România la sfârșitul săptămânii următoare.  

E un lucru important care cred că va avea un impact favorabil în următoarele 10 zile pentru scăderea presiunii pe secțiile de terapie intensivă și ceea ce, evident, ne preocupă pe toți, reducerea numărului de decese, pentru că de data aceasta discutăm de antivirale la care s-a măsurat acest efect și este certificat de studii științifice, pe când celelalte pe care le-am avut la dispoziție până în momentul de față, mă refer la Favipiravir, nu aveau aceste efect, ci doar de reducere a duratei bolii”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă. 

Comentarii Facebook