Duminica 22 Decembrie

Cei mai căutaţi scafandri din lume sunt instruiți în România. Cel mai modern simulator hiperbar din Europa se află în țara noastră


România instruiește unii dintre cei mai căutați scafandri din lume. Sunt cei care coboară chiar și la 300 de metri adâncime și lucrează la sondele de foraj marin sau la instalații oceanice de mare risc.

Cursurile au loc la Centrul de Scafandri ai Marinei Militare din Constanța, acolo unde se află unul dintre cele mai moderne simulatoare hiperbare din Europa.

Scafandrii lucrători sunt la mare căutare pentru intervenția asupra unor obiective speciale, precum platformele de petrol. Până să ajungă acolo, este însă nevoie de sute de ore de pregătire. „Cursul de care vorbim în ziua de astăzi este special destinat pentru scafandrii militari de mare adâncime, care sunt similari scafandrilor comerciali și sunt pregătiți pentru a executa inspecții, reparații sau diverse alte lucrări subacvatice, mecanice și nu numai la diverse construcții imerse”, spune Bogdan Oancea, şeful laboratorului formare scafandri, potrivit Antena 3 CNN,

Simulatorul de la Constanța este unul dintre cele mai moderne din Europa. 10 milioane de euro au fost investiți aici. Pentru a rezista la antrenamente, cursanții au nevoie de o condiție fizică de invidiat, dar și de nervi de oțel.

Este o onoare pentru mine să fiu prima femeie care face cursul de lucrător subacvatic. Simt că scriu o filă de istorie”, spune Laura Popa, caporal.

Pregătirea scafandrilor de mare adâncime durează 3 luni. La revenirea pe uscat scafandrii trebuie să stea la decompresie chiar și 3 săptămâni. Până și presiunea mâncării trebuie atent urmărită.

Scafandri care au fost și au executat diferite activități se odihnesc în aceste paturi, fac exerciții, au niște tablete speciale rezistente la presiune”, spune Fănel Rădulescu, comandant centru scafandri

În momentul compresiei temperatura crește foarte mult din cauza compresării gazului. Efectiv ați văzut asta în momentul în care spargeți o brichetă din cauza decompresiei gazului, bricheta când pune mâna pe este extraordinar de rece”, spune Bogdan Oancea, şeful laboratorului formare scafandri.

La cursurile de scafandri din Constanța se pot înscrie și civili. Prețul este însă de 2.000 de euro, iar reușita nu este garantată.


Comentarii Facebook