Duminica 22 Decembrie

‘Cel mai greu an din istoria omenirii’. Mai mulți oameni de știință au dezvăluit care a fost cea mai dificilă perioadă din istoria speciei noastre


Putem spune că în zilele noastre trăim vremuri destul de dificile, însă ele nici nu se pot compara cu ce au avut oamenii de suferit în ‘cel mai greu an al omenirii’.

Depre anul 536 se spune că a fost cel mai greu din istoria omenirii. Cauza? O erupție vulcanică din Islanda care a răspândit cenușă, blocând lumina soarelui timp de peste un an în mai multe părți ale lumii. Ca rezultat al acestui fenomen, 536 a fost unul dintre cei mai reci din mii de ani. Iată ce spun oamenii de știință.

Dezvăluirile făcute de oamenii de știință

În 2018, savantul medieval Michael McCormick a spus despre anul 536 că a fost „cel mai rău an pentru omenire” din cauza evenimentelor meteorologice extreme cauzate, cel mai probabil, de o erupție vulcanică la începutul anului, care a determinat scăderea temperaturilor medii în Europa și China și care a dus la pierderea recoltelor și a provocat foamete. După acest eveniment a urmat un deceniu extrem de greu pentru omenire. Erupției de la începutul anului 536 au urmat alte două erupții vulcanice în anii 540, ducând la cel mai rece deceniu înregistrat din ultimii 2.300 de ani. Aceste fenomene au creat condițiile perfecte pentru ca ciuma bubonică „Justinian”, prima pandemie de ciumă, să fie răspândită în Marea Mediterană. Între 25-50 de milioane de persoane și-au pierdut atunci viața.

536, cel mai greu an din istoria omenirii

Potrivit informațiilor menționate anterior, oamenii de știință consideră că anul 536 a fost cel în care a început una dintre cele mai grele perioade din istoria omenirii. Potrivit descoperirilor savantului McCormick, cenușa care a ieșit din vulcan a provocat o ceață care a ținut în întuneric, timp de aproape 18 luni, Europa, Orientul Mijlociu și chiar și câteva părți ale Asiei.

Istoricul bizantin Procopius a scris despre acea perioadă că „soarele și-a dat lumina fără strălucire, ca luna, pe parcursul întregului an”. Potrivit descrierilor, soarele avea o nuanță albăstruie, luna își pierduse strălucirea și anotimpurile dispăruseră. Atunci oamenii nici măcar nu își puteau vedea umbrele.

Populația lumii a scăzut cu aproximativ 30%

În urma acestul fenomen, vremea a devenit extrem de rece. Temperaturile din vară au scăzut până la aproximativ 1,5 până la 2,5 grade Celsius. Evident, acest lucru a provocat pagube serioase culturilor din întreaga lume, ducând în cele din urmă la foamete.

Multe dintre persoanele care trăiau în anii 530 nu au putut supraviețui schimbărilor și condițiilor care au urmat astfel că, aproximativ 30% din populație a dispărut.

Cum a fost să trăiești un eveniment de schimbare a climei?! Este o întrebare la care oamenii de știință continuă să se gândească în timp ce fac cercetări. Cei mai mulți dintre cei care trăiau în 536 probabil nu știau că ceea ce se întâmplă este atât de rău.

Unii spun însă că, de fapt, cel mai rău moment nu ar fi fost în 536, ci la ceva timp după, atunci când efectele depline ale ciumei, secetei și foameta s-au instalat cu adevărat.

Comentarii Facebook