Duminica 22 Decembrie

Cercetătorii de la MIT și Harvard lucrează la dezvoltarea unei măști de protecție care luminează când detectează coronavirus


Bioinginerii de la Harvard și MIT lucreză de aproximativ șase ani la dezvoltarea unor senzori care pot depista virusuri precum Zika și Ebola, iar acum aceștia îi adaptează pentru depistarea noului coronavirus.

Cercetătorii încearcă să încorporeze acești senzori în măștile de protecție, care să lumineze când depistează COVID-19.

În 2014, laboratorul de bioinginerie al profesorului Jim Collins, de la MIT, a început dezvoltarea senzorilor care pot detecta virusul Ebola, după ce acesta a fost congelat rapid pe o bucată de hârtie. Mica echipă de cercetători de la MIT și Harvard a publicat primele rezultate ale cercetării în 2016, iar până atunci aceștia au programat senzorii să se adreseze și problemei cauzate de virusul Zika, conform Business Insider.

Acum, oamenii de știință lucrează să modifice senzorii pentru identificarea cazurilor de coronavirus.

Echipa dezvoltă o mască de protecție care produec un semnal fluorescent atunci când o persoană infectată cu COVID-19 respiră, tușește sau strănută, iar dacă acest proiect va avea succes, ar putea fi răspunsul la problemele asociate cu screeningul pentru coronavirus.

Măștile ar putea fi folosite în aeroporturi, în timp ce trecem de securitate sau când stăm să așteptăm avionul, pot fi foliste pe drum spre serviciu, dar pot fi folosite și de medici pentru a determina pe loc cine are sau nu virusul, explică Collins.

Momentan, proiectul este abia în fazele incipiente, iar cercetătorii spun că speră să demonstreze funcționalitatea conceptului în următoarele săptămâni. Totuși, eficiența sensorilor la nivel generala fost dovedită încă din 2018. Aceștia putea detecta SARS, pojarul, influenza, West Nile și alte virusuri.

Comentarii Facebook