Concediu medical și timp de lucru redus pentru angajații diagnosticați cu ,,burnout”. Ce prevede propunerea legislativă
Epuizarea fizică și mentală provocate din cauza locului de muncă ar putea fi recunoscută ca boală profesională, potrivit unui nou proiect de lege. Cei afectați ar urma să primească concediu medical, consiliere psihologică și posibilitatea reducerii timpului de lucru.
Propunerea legislativă, depusă săptămâna trecută la Senat, specifică faptul că burnout-ul ar putea fi diagnosticat de specialiști în medicină a muncii. „Pe lângă evaluarea specialiștilor, un astfel de diagnostic va fi confirmat de DSP. Concediul medical, la fel ca în alte cazuri de boli profesionale, trebuie să fie proporțional cu gravitatea. Tot medicul psiholog și DSP vor recomanda durata concediului,” explică Irineu Darău, inițiatorul proiectului, potrivit Antena 3 CNN.
Angajații diagnosticați cu burnout ar putea beneficia, de asemenea, de reducerea timpului de lucru și chiar de o transferare temporară în alt departament al firmei. În plus, angajatorul va fi responsabil pentru efectuarea unor evaluări periodice ale stării de sănătate mintală a angajaților, prin intermediul medicilor de medicina muncii.
„Suprasolicitarea, fie că este generată de taskurile de la locul de muncă sau de viața personală, ne face să ajungem la un punct de epuizare în care nu mai suntem eficienți sau productivi,” explică Leonard Rizoiu, specialist în resurse umane.
Un incident tragic recent a adus în atenție riscurile ignorării simptomelor de burnout: luna trecută, o tânără de 27 de ani a murit la locul de muncă, la o companie din București, după ce a acuzat stări de rău, dar nu a primit permisiunea de a pleca acasă. Psihologul Keren Rosner avertizează că burnout-ul netratat poate evolua rapid către afecțiuni grave: „De foarte multe ori, această stare este neglijată pentru că este pusă pe seama unei oboseli trecătoare. Însă burnout-ul netratat poate duce la depresie, anxietate și chiar tulburări de personalitate.”
0 Comentarii