Vineri 22 Noiembrie

Copiii au copiat la Olimpiada de Matematică ținută online. Radu Gologan: Examenul a fost fraudat de 5% dintre elevi


Profesorul Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice, a făcut public faptul că la olimpiada online de matematică au fost prinși copiind. 

Am constatat personal câteva tentative, dar am informații, unele clare, altele presupuneri, că devine o situație generalizată. Cu cât “crește” pandemia în lume, crește și în învățământ cantitatea de fraudă. 

Am spus la un moment dat [n.red. în mesajele publicate pe Facebook] o chestiune interesantă, țări occidentale care scăpaseră în ultimele decenii de această “pandemie” a comportamentului neetic în școală au început să ia măsuri foarte drastice, pentru evitarea în online a comportamentului neetic. Noi nu am ajuns niciodată să conștientizăm că acestea sunt lucruri extrem de grave. În școala românească se copiază începând cu clasele primare – cu acele portofolii și fișe susținute și de învățători, dar mai ales de părinți – până la doctorate. Acum, cu învățământul online, am avut ocazia să vedem că nu prea există niciun Dumnezeu pentru mulți reprezentanți ai poporului român, când vorbim să se abțină de la furt și să se comporte decent. 

Nu vorbesc în general. La nivelul concursului de matematică pe care l-am organizat, avem informații și unele dovezi că, statistic, e fraudat în proporție de 5%. Asta pentru că uneori nu există un control, video sau de alt tip. Pe de altă parte, și eu ca profesor universitar am văzut uneori rezultate statistic neverosimile, la examene online pe care le-au dat studenții. Parcă ar exista un aparat, nu știu de unde provenit, dar probabil generalizat, care își construiește sistemul de fraudare. 

Cred că va trebui ca societatea românească să inventeze un vaccin care să fie injectat la scară națională, asta însemnând curajul de a elimina din sistem orice fraudă și orice încercare de fraudă”, a spus profesorul Gologan, pentru edupedu.ro

Acesta a explicat și pe Facebook că ”tendința de fraudare crește pe măsură ce scade vârsta elevilor. Cu cât copiii sunt la clase mai mici – a 5-a, a 6-a – sprijinul părinților pentru fraudare este mai mare.

Pe de altă parte, copiii care iau în serios școala, prin educația pe care au primit-o de la părinți, au învățat să se compare între ei și să fie îngrijorați de acest sistem corupt. Primesc mesaje de la copii olimpici care au deja rezultate foarte bune și care sunt îngrijorați că pot pierde locul de calificare din cauza fraudei provenite de la ceilalți. 

Am inceput singuri la Societatea de Matematica, organizarea Olimpiadei de Matematica online, incercand astfel sa salvam o traditie romaneasca de mai bine de 110 ani. Am descoperit uluiti, extrem de multe fraude, in special la clasele mici, sustinute de parinti sau meditatori. Sunt si alte multe semnale de comportament fara etica din multe alte parti ale sistemului de invatamant, universitar si preuniversitar, cu implicarea nu numai a elevilor sau studentilor. Este, de asemenea, observata o recrudescenta a comportamentului neetic din centre scolare din tari in care acesta disparuse.

Cu riscul de a fi purtat prin tribunale, sau contestat in diverse feluri, cred ca e momentul sa incep a pune cartile pe fata: de cate ori, despre dascali, parinti, elevi, sau decidenti ai educatiei, vor aparea elemente neetice relativ la apartenenta la sistemul de invatamant romanesc, va rog transmiteti-mi. Voi fi necrutator in a le face publice daca dovezile sunt concudente. Astept sprijin”, a mai afirmat profesorul.


Comentarii Facebook