Duminica 22 Decembrie

Copilul orfan care a venit să-și renoveze clasa: „Îl ajut pe domn' director”. „Ne-am propus să facem în fiecare săptămână câte o sală de curs”


Se apropie un nou an școlar, dar rămân aceleași vechi probleme: toalete în curtea școlii, buruieni înalte de doi metri și garduri distruse. Cu ceva mai mult de două săptămâni înainte să înceapă cursurile, așa sunt așteptați elevii în unele unități de învățământ din județul Dolj, de pildă. Pe ultima sută de metri, multe școli sunt încă în șantier, iar elevii dau și ei o mână de ajutor la reamenajarea claselor.

„Am venit să îl ajut pe domn director. Acasă mă plictisesc”

Ionuț vrea să se facă mecanic auto. Deocamdată, intră în clasa a VI-a. De el mai are grijă doar bunica, pentru că e orfan de ambii părinți. Băiatul s-a oferit să vină și în vacanță la școală.

- Îl ajut pe domn director să avem clasa mai frumoasă. Am montat bănci, am dat cu lavabilă, explică Ionuț Țuțea.

- Nu ar fi fost mai bine să stai acasă, să te joci?

- Nu, mă plictisesc, spune copilul.

De când au luat copii vacanță, ne-am propus să facem în fiecare săptămână câte o sală de curs, acum suntem pe final. Am dotat fiecare clasă cu mobilier nou”, spune Alin Roșiu, director la școala din Cernătești.

 Șantierul de la școala din Cernătești are și vizitatori: o șopârlă mică intră în școală. „Intră pe colo, pe uși. Lăsați-o, și ea vietate, ce să-i facem”, spune directorul.

În satul alăturat, școala stă să cadă

Dacă la Cernătești clasele vor fi gata până în 5 septembrie, în aceeași comună, la Raznic, școala arată ca un loc părăsit de multă vreme. Aici vin să învețe 19 elevi din clasele I-IV. Calea de acces către toalete arată ca o junglă. La începutul anului școlar, elevii vor trebui să facă slalom printre buruienile care măsoară chiar și doi metri.

Probleme sunt și din cauza gardului, din care lipsesc plăci întregi de beton. „Ce s-a împrejmuit, s-a dărâmat. Ar trebui s-o iau iară de la capăt și acum m-am dus la Primărie și am solicitat asta și a zis că mă ajută să fac asta”, spune directorl Alin Roșiu.

Renovări pe ultima sută de metri, dar baia rămâne în curte

20 de kilometri mai departe, la școala din Pleșoi, regăsim atmosfera de șantier. În clase se mai fac retușuri, dar toaletele vor rămâne în curte și anul acesta. Școala din Pleșoi este inclusă însă într-un program de reabilitare al Ministerului Dezvoltării.

Ne-am bucura dacă totuși anul acesta vom reuși să... măcar să contracteze lucrarea și sperăm că într-un an, un an jumate să poată fi finalizate și să poată fi date în folosință pentru elevi”, spune cu speranță directorul Sorin Hantea-Drăgoi. La Pleșoi învață 150 de elevi.


Comentarii Facebook