Cum a reușit un tânăr să economisească 600 de lei pe lună. ”Pe un an de zile înseamnă 7.200 de lei” / Vremurile se schimbă
Mâncarea este tot mai scumpă, mai ales dacă ne-am obișnuit cu cantinele sau restaurantele, așa că tot mai mulți oameni revin la vechile pachețele de acasă.
Un studiu arată că peste 40% dintre români din mediul urban spun că nu se mai ajung cu banii, aşa că gătesc zilnic sau aproape zilnic.
Costi este unul dintre românii care a renunțat să mai mănânce la prânz de la cantină. Acum își gătește acasă şi vine cu mâncare la pachet.
Costi, manager de sală: ”La o singură porție de orez, dintr-o pungă de orez, pentru ce am gătit noi aici, ar fi undeva la 10% din acea pungă. Ajungi să economisești undeva la 60% din suma pe care ai plăti-o dacă ai merge la restaurant sau la o cantină. Noi economisim peste 100 de lei zilnic. Noi economisim banii aceștia pentru că gătim acasă”.
Nu este singurul care s-a săturat să plătească o mică avere pentru masa de prânz.
Radu: ”Două felii de pâine, o bucată de brânză, două ouă fierte, câteva măsline. Cu banii pe care i-as da la cantină pe meniul dintr-o zi, s-ar putea să pot să am trei mese pe parcursul unei săptămâni cu aceiași bani. Undeva la 15 lei pe zi pe masa de prânz cu siguranță.
Pentru o ciorbă și o porție de orez cu piept de pui, ori alt tip de carne și o salată plătim la cantină chiar și 30 de lei. Astfel, cheltuim pe lună mai bine de 600 de lei.
În timp ce cu 50 de lei putem cumpăra alimente pentru a face acasă mai multe feluri de mâncare ce ne ajung 3-4 zile”.
Călin a explicat că un meniu la Cantina Primăriei din Cluj-Napoca a ajuns la 25 de lei, scumpindu-se cu 3 lei în ultimul an. ”Am decis că e mai ieftin să gătesc acasă și să îmi duc la pachet. În plus, mancam și prea mult. Așa cumpar 2 caserole de carne pe săptămână, pulpe de pui dezosate. Acestea costă cam 40 de lei, plus legume: morvoci, brocoli, ceapă și aceasta este mancarea pe 5 zile. Legumele mai costă 20 de lei și cu 60 de lei mănânc de doua ori, o dată la 12.00 și a doua oară la 17.00. Aceasta este mâncarea pe o zi întreagă. Micul dejun în iau acasă. Fie banane, ouă sau un sandvici. Pe săptămână, la cantină aș cheltui 125 de lei, plus ce aș mai mânca acasă. Economia pe săptămână este de câteva sute de lei”, a spus Horea.
Irina Chițu, director comparator bancar: ”Sunt 600 de lei care pe un an de zile înseamnă 7200 de lei. Dacă îți pui puțin pe hârtie lucrurile acestea, deja realizezi că banii tăi se duc pe lucruri pe care ai putea altfel să-i gestionezi. În momentul în care îți faci o listă de cumpărături. Îți faci un rețetar, cu ce pregătești din această listă o să vedeți cât de mulți economisiți”.
Sursa: Observatornews.ro
5 Comentarii
Socant, cine ar fi crezut ca e mai ieftin sa gatesti decat sa cumperi gata facut :)))))
aiaiai....ce nu face omul pentru ca sa isi poata permite urmatoarea doza de droguri :))))
Nu va ajung banii pentru ca vi-i iau bugetarii. Pentru fiecare leu care-l cheltuito bugetarii va iau alti 2 lei.
Cand va e foame mergeti acasa la um bugetar. Tot ce are in frigider e platit dim banii vostrii. Pofta buna!
@ :
duci o viata de sclav lucrand pentru bunastarea altora si nici o masa calda amarata la o cantina ieftina nu-ti poti permite