Duminica 17 Noiembrie

Cum ajung românii să lupte în Ucraina contra rușilor, în Legiunea Internațională


Legiunea Internațională din Ucraina numără și cetățeni români, care luptă împotriva rușilor. 

”Avem mai mulți români. Nu pot să vă spun câți. Dar avem. Știu că am semnat contracte cu români”, a explicat purtătorul de cuvânt al Legiunii Internaționale, Damien Magrou, într-un interviu acordat pentru Libertatea.

Cum ajung voluntarii să lupte în Ucraina

Persoana interesată trebuie să ia contact cu Ambasada Ucrainei din țara sa, mai exact cu atașatul militar din cadrul Ambasadei Ucrainei. Depune o cerere, un formular, la care atașează documente. Atașatul militar evaluează cererea și decide dacă îl acceptă sau nu. Din momentul în care cererea este aprobată, voluntarii sunt informați cum să-și organizeze călătoria pentru a ajunge în Ucraina, precum și contactele noastre, aici în cadrul legiunii”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Nu toți voluntarii ajung pe front. Mulți sunt trimiși acasă pentru că nu corespund

Sunt cazuri în care voluntarii din Legiunea Internațională nu sunt acceptați în urma testelor. ”Au fost cazuri. Au ajuns aici, dar nu au fost acceptați în urma verificărilor, testelor și au fost trimiși acasă. Chiar aș putea să spun destul de mulți”, a mai spus Damien Magrou. 

Regulile sunt respectate și nimeni nu este trimis pe front dacă ”nu este pregătit. Iar pregătirea care este necesară va fi diferită, în funcție de nivelul lor de instruire. Sunt două săptămâni de când aici, la Legiunea Internațională, suntem foarte stricți și nu luăm decât persoane care au avut o experiență de luptă prealabilă. În acest moment, nu mai există aproape deloc antrenament. Motivul pentru care nu acceptăm decât persoane care au un trecut dovedit de luptă este că nu avem nici timpul, nici resursele pentru a oferi o pregătire corespunzătoare celor care doresc să participe la conflict”.

Cei care ajung să lupte semnează un contract, dar acesta poate fi rupt orcând

În primele zile de formare a legiunii, am făcut parte din echipa care îi întâmpina pe nou-veniți, pentru a le face teste și pentru a semna cu ei contractele. Am primit între 60 și 70 de voluntari, care au venit în primele zile. Deci vă spun ce am văzut cu ochii mei: fiecare dintre cei care vin este conștient de riscurile pe care și le asumă în privința securității sale personale.

Înțeleg toți că vor fi trimiși pe front, toți au văzut imaginile teribile de la televizor, eu sunt convins că fiecare legionar este conștient că își riscă viața. Asta este și frumusețea. Adică, sunt cetățeni care sunt gata să-și dea viața pentru un popor străin. Nu sunt ucraineni, o fac pentru a apăra idei, valori, pentru a-i apăra pe inocenți și populația civilă ucraineană, care este victimă a crimelor de război în fiecare zi. 

Sunt oameni gata să-și dea viața pentru asta. Este un război foarte violent. Cu partea adversă care nu respectă dreptul la ajutor umanitar. Noi am văzut toți imaginile care circulă în media, deci este un risc care nu poate fi înlăturat. Din punctul nostru de vedere, al legiunii, noi facem tot ce depinde de noi pentru ca legionarii să fie bine echipați, să fie bine pregătiți, să fie cât mai mult posibil în securitate. Dar nu trebuie să ne facem iluzii, nu putem garanta securitatea fiecăruia. Este o zonă de război și vor fi în situații de luptă, deci există un risc pentru viața lor, absolut” a mai precizat Damien Magrou, care a mai spus că ”toți oamenii care au dorit să plece, pentru motivul x sau y, noi am aprobat cererile și au putut pleca fără probleme. Nu îi păstrăm împotriva voinței lor în legiune”.

Comentarii Facebook