Duminica 22 Decembrie

Cum făceau angajații unui spital bani de pe urma morților de COVID. Procurorii au intrat pe fir


Cinci angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, între care patru sunt autopsieri, au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea de luare de mită, furt şi înşelăciune comise în perioada februarie-aprilie 2020, a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

O inculpată - pentru săvârşirea a 36 (treizeci şi şase) infracţiuni de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal şi a infracţiunii de furt, prev. de art. 228 alin. 1 Cod penal.

În sarcina acesteia s-a reţinut că în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava, în perioada februarie - aprilie 2020, a pretins şi/sau primit de la un număr de 36 aparţinători ai persoanelor decedate, sume de bani cuprinse între 20 şi 350 lei sau alte bunuri, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea, îmbălsămarea, spălarea, îmbrăcarea, cosmetizarea, pulverizarea de produse biocide (formolizarea) trupurilor persoanelor decedate, efectuarea procedurii de identificare şi predarea către aceştia.

De asemenea, la data de 04.04.2020, inculpata şi-a însuşit suma de 600 lei dintre bunurile unei persoane decedate, bunuri pe care aceasta ar fi trebuit să le predea persoanei împuternicite de familie să le ridice.

Un inculpat - pentru săvârşirea a 7 (şapte) infracţiuni de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal şi a unei complicităţi la infracţiunea de furt, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal rap. la art. 228 alin. 1 Cod penal.

În sarcina acestuia s-a reţinut că în perioada martie - aprilie 2020, în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava, singur sau împreună cu alţi inculpaţi, a pretins şi/sau primit de la un număr de 7 (şapte) aparţinători ai persoanelor decedate sume de bani cuprinse între 50 şi 200 lei sau alte bunuri, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea, îmbălsămarea, spălarea, îmbrăcarea, cosmetizarea, pulverizarea de produse biocide (formolizarea) trupurilor persoanelor decedate, efectuarea procedurii de identificare şi predarea către aparţinători, solicitând/acceptând recompensarea activităţii efectuate sau plată pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

De asemenea, s-a mai reţinut în sarcina inculpatului că la data de 04.04.2020, i-a oferit primei inculpate sprijin moral pentru însuşirea de către aceasta, fără drept, a sumei de 600 lei dintre bunurile unei persoane decedate, sumă care ar fi trebuit predată persoanei împuternicite de familie să le ridice, inculpatul pulverizând produse biocide pe trei bancnote de câte 50 lei restituite persoanei împuternicite după ce şi-a păstrat suma de 600 lei, inculpata fiind astfel încurajată de acesta, care se afla lângă ea în momentul însuşirii sumei de bani.

O inculpată - pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal.

În sarcina acesteia s-a reţinut că la data de 14.03.2020, în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava a primit, împreună cu cel de-al doilea inculpat, suma de 150 lei de la fiul unei peroane decedate, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea şi eliberarea trupului acesteia, respectiv pentru serviciile prestate de îmbălsămare, spălare, îmbrăcare, cosmetizare, efectuarea procedurii de identificare şi predarea cadavrului.

O inculpată - pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal.

În sarcina acesteia s-a reţinut că la data de 24.03.2020, în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava, a pretins sume de bani de la fiul unei persoane decedate, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea şi eliberarea trupului acesteia, primind suma de 100 lei pentru serviciile prestate de pulverizare produse biocide (formolizare), efectuarea procedurii de identificare şi predarea cadavrului.

O inculpată - pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal şi de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 Cod penal.

În sarcina acesteia s-a reţinut că perioada martie - aprilie 2020, în calitate de îngrijitoare în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava, singură sau împreună cu ceilalţi inculpaţi, a pretins şi/sau primit de la un număr de 4 (patru) aparţinători ai persoanelor decedate sume de bani cuprinse între 50 şi 100 lei sau alte bunuri în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu de ajutare a autopsierilor la manipularea cadavrelor pacienţilor decedaţi pentru efectuarea procedurilor de spălare, îmbrăcare, cosmetizare, formolizare, identificare şi predarea cadavrului, solicitând/acceptând recompensarea activităţii efectuate sau plată pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

De asemenea, s-a mai reţinut că la data de 30.03.2020, a indus în eroare o persoană vătămată, spunându-i că pentru ridicarea de la morgă a unei persoanei decedate trebuie să cumpere un prosop, un gel de duş şi o lamă de ras pentru a "spăla persoana decedată şi a o îngriji, pentru că aşa cere protocolul", în condiţiile în care aceste proceduri nu puteau fi efectuate întrucât pacientul figura în evidenţe ca fiind decedat din cauza infectării cu virusul Covid, iar persoana vătămată a cumpărat bunurile solicitate şi i le-a dat inculpatei, fiind prejudiciată cu contravaloarea acestor produse în sumă de aproximativ 30 lei.

În cursul urmăririi penale s-a dispus faţă de prima inculpată luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 08.03.2022 precum şi instituirea unor obligaţii.

De asemenea, în cursul urmăririi penale, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului în vederea confiscării, asupra bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, aparţinând aceleiaşi inculpate până la concurenţa sumei de 5.485 lei, precum şi asupra bunurilor mobile şi imobile (bunuri prezente sau viitoare) aparţinând celui de al doilea inculpat, până la concurenţa sumei de 2.050 lei, fiind aplicat sechestru asigurător asupra câte unui autoturism al fiecăruia dintre aceştia.

Cauza a fost instrumentată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, cu sprijinul unor lucrători de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, al unor subunităţi de poliţie de pe raza judeţului Suceava, precum şi din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie-Serviciul Judeţean Suceava”.

Comentarii Facebook