Cum încearcă românii să păcălească aparatele din sistemul de returnare-garanţie. Ministrul mediului: ,,Sistemul are și el o protecție la fraudă”
Ca în celelalte țări unde este implementat un sistem de returnare a ambalajelor și în România au apărut primele încercări de fraudă.
Concret, românii încearcă să obțină bani pentru sticle care nu sunt în sistem, prin lipirea unor etichete false pe ele, pentru a obține garanția de 50 de bani, chiar dacă nu au plătit-o atunci când le-au achiziționat.
Ministrul Mediului spune însă că fenomenul nu a luat amploare iar înlocuirea rapidă a amabalajelor vechi de pe piață va diminua și mai mult problemele.
„Frauda în sistemele de garanție-returnare nu este o noutate, sistemele au fost fraudate și în Germania și în Croația și tocmai din acest motiv, o perioadă scurtă de tranziție poate să aibă ca efect diminuarea acestei fraude.
Cu cât scăpăm mai repede de ambalajele vechi din piață, cei care vor să fraudeze sistemul nu o să mai aibă pe ce să lipească etichete falsificate. Eu cred că fenomenul nu a luat amploare și nici nu are cum să ia amploare, fiindcă sistemul are și el o protecție la fraudă. Aparatele au senzori care detectează forma ambalajului, greutatea, elemente de identificare și cod de bare”, spune ministrul Mircea Fechet, potrivit hotnews.ro.
Începând cu data de 1 iulie pe piață vor putea fi introduse doar ambalaje cu sigla SGR.
2 Comentarii
Dar frauda executata de firme care pun in lada bauturi la cutie aluminiu cu si fara cod cum se combate ? dintr-o lada de bere 24 bucati 8 recipiente NU aveau cod , erau din vechiul lot. Nu se fura , se completeaza ceea ce fura ei , cam acesta este adevarul .
daca pot le urez succes poate se va renunta la bataia asta de joc