Cum poți raporta un șofer agresiv. Este legal să suni la 112?
Comportamentul agresiv în trafic este sancționat de legislația rutieră, indiferent de forma în care se manifestă. Șoferii care sunt martori sau victime ale acestor acte pot solicita sprijinul autorităților, scrie Pro Motor.
Ce manevre sau gesturi sunt considerate agresiune în trafic:
- deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
- întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor (de mână);
- pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
- circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
- folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie (flash-uri sau claxoane);
- conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;
- mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;
- realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
- conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Dacă ești martor sau victimă într-o astfel de situație, poți apela numărul de urgență 112. Dacă te afli la volan, asigură-te că folosești un dispozitiv hands-free. Oferă operatorului informații precise despre incident, precum detalii despre șoferul agresiv, vehiculul și numărul de înmatriculare. Este esențial să raportezi incidentul imediat ce acesta are loc.
Dacă este sigur să faci acest lucru, poți încerca să înregistrezi video sau să faci fotografii ale șoferului agresiv. Aceste dovezi pot fi prezentate ulterior autorităților pentru a confirma comportamentul periculos. Așadar, este perfect legal să suni la 112 pentru a raporta un șofer agresiv care folosește flash-uri, claxonează în mod excesiv sau face manevre periculoase.
O lege adoptată recent permite sancționarea șoferilor agresivi pe baza filmărilor sau fotografiilor realizate în trafic.
4 Comentarii
povesti
Acolo unde lucreaza aia cu pensii speciale nesimte la 45 de ani si prieteni infractori.
Poti suna de numa! Numa ca suni degeaba! Te transfera sts-u la politia rutiera cj si pe aia in doare fix la un metru si juma inainte sulii de apelul tau!
@ : Le facem sesizare la CEDO cât și la Ministerul Afacerilor de Interne că nu se implică in ajutorarea cetățeanului