Duminica 22 Decembrie

Cum sunt miniți și dezinformați rușii de televiziunile de la Moscova! Ucrainenii se bat între ei


Niciodată nu a existat o ilustrare mai bună a realității alternative prezentate de presa de stat rusă, decât marți, la ora 17:00 GMT, conform BBC

În timp ce BBC World TV și-a deschis buletinul cu informații despre un atac rusesc asupra unui turn de televiziune din capitala Kiev, televiziunea rusă a anunțat că Ucraina este responsabilă pentru atacurile asupra propriilor orașe.

Deci, ce văd telespectatorii ruși despre război? Cum mint televiziunile de la Moscova

Marți, 1 martie, programul matinal de la Channel One, post controlat de stat și unul dintre cele mai populare din Rusia, a fost întrerupt la ora 05:30, ora Moscovei [02:30 GMT]. Prezentatorii anunță că grilele TV au fost modificate ”din cauza unor evenimente binecunoscute”, urmând să fie mai multe știri și actualități. Buletinul de știri sugerează că rapoartele despre forțele ucrainene care distrug echipamentul militar rusesc sunt false, menite să „induce în eroare telespectatorii fără experiență”.

Pe internet continuă să circule filmări care nu pot fi descrise ca fiind altceva decât false”, explică prezentatorul, în timp ce spectatorului i se arată fotografii cu ceea ce este descris a fi ”manipulări virtuale nesofisticate”.

La ora 08:00, ora Moscovei, urmează buletinul celor de la postul de televiziune NTV, deținut de o filială a Gazprom, o firmă controlată de Kremlin. Prezentatorii se concentrează aproape exclusiv pe evenimentele din Donbas, regiunea din estul Ucrainei, unde, pe 24 februarie, Rusia a declarat că își începe „operațiunea militară specială” de demilitarizare și denazificare a Ucrainei.

Nu există nicio mențiune despre convoiul militar amenințător lung de zeci de kilometri, care se îndreaptă din Belarus, în nord, spre capitala Ucrainei, Kiev, care, în Marea Britanie, a deschis buletinul de știri BBC Radio 4, jumătate de oră mai târziu.

Începem cu cele mai recente știri din Donbas. Luptătorii LNR [Republica Populară Luhansk] își continuă ofensiva, după ce au parcurs 3 km, în timp ce unitățile DNR [Republica Populară Donețk] au parcurs 16 km”, spune prezentatorul NTV, potrivit BBC.

Prezentatorul se referă la rebelii susținuți de Moscova, care dețin controlul așa-numitelor republici populare Donețk și Lugansk, de la intervenția Rusiei în estul Ucrainei în urmă cu opt ani.

Pe Rossiya 1 și Channel One - alte canale populare ale Rusiei, ambele controlate de stat - forțele ucrainene sunt acuzate de crime de război în regiunea Donbas. Amenințarea la adresa civililor din Ucraina nu vine de la forțele ruse, ci de la „naționaliștii ucraineni”, spune prezentatorul Rossiya 1.

Ei folosesc civilii ca scut uman, poziționând în mod deliberat sisteme de lovitură în zone rezidențiale și intensificând bombardarea orașelor din Donbas”.

Prezentatorul Channel One anunță că trupele ucrainene „se pregătesc să bombardeze casele rezidențiale” și să bombardeze depozitele cu amoniac, în „acte de provocare împotriva civililor și a forțelor ruse”.

Evenimentele din Ucraina nu sunt denumite război. În schimb, ofensiva este descrisă ca o operațiune de demilitarizare, care vizează infrastructura militară sau o „operațiune (militară) specială de apărare a republicilor populare”.

În televiziunea controlată de stat, prezentatorii și corespondenții folosesc un limbaj și imagini emoționante pentru a face o ”paralelă istorică” între „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina și lupta Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste.

Tacticile naționaliștilor care folosesc copii pentru a se proteja nu s-au schimbat de la cel de-al Doilea Război Mondial”, spune prezentatorul unei emisiuni matinale de pe canalul soră al lui Rossiya 1, Rossiya 24.

Se comportă ca niște fasciști, în sensul propriu al acestui cuvânt: neonaziștii își pun tancurile nu doar lângă case de locuințe, ci acolo unde copiii se adăpostesc în subsoluri”, adaugă corespondentul într-un reportaj video intitulat ”Fascismul ucrainean”.

Televiziunile din Rusia dau vina pe Ucraina

În timp ce mass-media din Occident spune că asaltul lui Putin nu a reușit să avanseze rapid, televiziunea rusă prezintă operațiunile rusești ca fiind foarte reușite. Actualizările regulate oferă un număr de echipamente și armament ucrainean distruse. Peste 1.100 de infrastructuri militare ucrainene au fost dezactivate și sute de echipamente au fost distruse, spun știrile de dimineață. Nu se menționează nicio victimă rusă.

Buletinele de știri de dimineață rusești abia recunosc ofensivele armatei sale în alte părți ale Ucrainei. Corespondenții televiziunii de stat nu raportează pe teren din locuri precum Kiev și Harkov, cele două orașe mari care au fost bombardate de casele oamenilor.

Totuși, până marți după-amiază, NTV a ajuns să menționeze bombardarea orașului Harkov.

Cu toate acestea, au dezmințit orice informație conform căreia forțele ruse sunt responsabile, numindu-le „false”.

Judecând după traiectoria rachetei (care a lovit consiliul local), lovitura a fost lansată din nord-vest, unde nu există forțe rusești”, spune prezentatorul în cadrul ediției știrilor de la ora 16:00, ora Moscovei. Patru ore mai târziu, un buletin al lui Rossiya 1 merge mai departe, dând vina pe Ucraina însăși pentru bombardament.

Să lovim Harkov și să spunem că a fost Rusia! Ucraina își lovește proprii cetățeni și minte Occidentul. Dar este posibil să înșeli oamenii?" se întreabă aceștia.

În cadrul unui buletin de la ora 17:00, prezentatoarea Rossiya 1 subliniază ceea ce spune că este „obiectivul principal” al Rusiei în Ucraina: „Apărarea Rusiei împotriva amenințării din partea Occidentului, care folosește poporul ucrainean în confruntarea cu Moscova”.

Pentru a contracara știrile false, jurnaliștii ruși au anunțat că guvernul lansează un nou site web unde „vor fi publicate doar informații adevărate”.

Guvernul rus cere Google și TikTok să cenzureze conținutul. Facebook e restricționat

Posturile de televiziune sunt obligate de către organul de pază Roskomnadzor să urmeze narațiunea oficială.

Dar asta nu înseamnă că nu a existat o varietate în tonul reportajelor de marți. În timp ce buletinele de știri vorbeau despre crime de război ucrainene, Vyacheslav Nikonov, gazda pro-Kremlin a emisiunii de discuții de actualitate de la Channel One TV, The Great Game, a vorbit despre dragostea lui pentru Ucraina.

Iubesc foarte mult Ucraina, iubesc ucrainenii. Am călătorit prin țară de mai multe ori. Este într-adevăr o țară strălucitoare, minunată. Și cred că Rusia este, desigur, interesată să fie o țară prosperă, prietenoasă... cauza este justă. Vom fi învingători".

Un număr tot mai mare de ruși mai ales tineri citesc știrile de pe site-uri web independente sau de pe rețelele de socializare, iar cu cât războiul durează mai mult, cu atât apar mai multe imagini și videoclipuri cu soldații morți și prizonierii de război. Dar autoritățile răspund la acest lucru și încearcă să anihileze raportările independente.

Roskomnadzor (Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologia Informației și Mass-Media) a ordonat TikTok să elimine conținutul militar și politic din postările sale adresate minorilor, plângându-se că „în cele mai multe cazuri, aceste materiale au un caracter pronunțat anti-rus”. De asemenea, a cerut Google să elimine informațiile pe care le descrie drept false, despre pierderile raportate de armata rusă, iar Reuters raportează că a reimpus o încetinire a vitezei de încărcare a Twitter din cauza „rapoartelor false” despre „operațiunea militară specială” a Moscovei și a restricționat accesul la Facebook.

Comentarii Facebook