Vineri 22 Noiembrie

Cum va arăta paşaportul european de vaccinare. Amănuntele de la Comisia Europeană


În privința întrebării despre cum ar putea arăta pașaportul verde digital: vom înainta o propunere legislativă în luna martie”, a declarat, luni, Ursula von der Leyen, conform presei internaţionale.

Precizarea a fost făcută într-o video-conferinţă cu parlamentarii germani conservatori.

Angela Merkel anunţă când va fi introdus certificatul de vaccinare în Europa

Săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel a făcut un anunţ-surpriză la reuniunea în format video-conferinţă a Consiliului European, indicând că în decurs de aproximativ trei luni aceste documente vor putea fi folosite de cetăţenii europeni pentru a călători în spaţiul comunitar.

Conform estimării făcute de cancelarul german, așa-numitele pașapoarte de vaccinare ar urma să intre în uz înaintea verii.

Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a spus Angela Merkel, adăugând că executivul european va avea nevoie de aproape trei luni să creeze baza tehnică pentru astfel de documente.

Totuşi, realitatea arată că nu toată lumea este de acord ca viitorul certificat de vaccinare să stea la baza liberei circulaţii în spaţiul Uniunii Europene.

Grecia, îngrijorată pentru industria sa turistică, a propus în ianuarie crearea unui „certificat de vaccinare" european, care să faciliteze călătoriile în cadrul Uniunii. Dar inițiativa nu a întrunit unanimitate în rândul celor 27. Dacă Spania, Italia, Austria, Bulgaria, Danemarca și Suedia sunt favorabile, alte state sunt mai precaute.

Klaus Iohannis: Certificatul de vaccinare, bun pentru "scopuri medicale"

Franța consideră dezbaterea "prematură", în condițiile în care doar o mică parte a populației are acces la vaccinuri. Germania are o abordare similară.

Belgia, Olanda și România și-au exprimat, de asemenea, reticențele cu privire la propunere.

Astfel, preşedintele Klaus Iohannis a spus, după reuniunea Consiliului European, că paşaportul de vaccinare ar trrebui utilizat „în scopuri medicale", fără a menţiona eventualul său rol în ceea ce priveşte mobilitatea titularului, în contextul pandemiei.


Comentarii Facebook