Sambata 12 Octombrie

Cutremur în această dimineată în România/ Cât mai este până la un cutremur puternic? Seismolog cunoscut: E URGENT să consolidăm clădirile vechi!


Seismolog român cunoscut avertizează cât timp mai avem până la un cutremur foarte puternic

România a fost zguduită din nou vineri dimineață, la ora 07:03, când un cutremur cu magnitudinea de 2,4 grade pe scara Richter s-a produs în zona seismică Vrancea, conform Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul a avut loc la o adâncime de 25,4 kilometri, în apropierea orașelor Focșani, Bârlad, Galați, Brăila, Buzău, Bacău și Vaslui.

„În ziua de 11 octombrie 2024, la ora 07:03:09 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 25.4 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 13km NE de Focsani, 56km SV de Barlad, 70km NV de Galati, 79km NV de Braila, 80km NE de Buzau, 90km S de Bacau, 99km S de Vaslui”, anunță INFP.RO

Acesta este al șaptelea cutremur înregistrat în ultima săptămână, inclusiv două seisme din județul Buzău de pe 9 octombrie, unul având o magnitudine de 4 grade. Potrivit seismologului George Mărmureanu, România ar trebui să aibă o perioadă de aproximativ cinci ani fără riscul unui cutremur major, ceea ce oferă o fereastră crucială pentru consolidarea clădirilor vulnerabile, în special a celor cu „bulină roșie”.

„Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Însă, nu este de joacă, nu e de glumit cu aceste blocuri cu bulină roșie! Au rămas puține în toată țara, o mare parte dintre locatari au părăsit aceste imobile, mai ales în zona Lipscani. Un astfel de bloc trebuie consolidat serios. Mai sunt cam cinci ani în care în România nu se vor înregistra cutremure mari, conform unor statistici, dar și aceste calcule sunt uneori incerte. Ce mai e sigur în lumea asta?! Totuși, ar mai fi timp pentru consolidări și pentru verificarea structurii”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Val de cutremure în România

Cutremurul din această dimineață este doar unul dintr-o serie de seisme minore care au zguduit recent țara, din fericire, fără a provoca daune. În septembrie, România a înregistrat totuși un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade, pe fondul unei activități seismice crescute la nivel global.

Comentarii Facebook