Duminica 8 Septembrie

Datele a peste 5 milioane de români, publicate pe Dark Web! Vezi cum te poți proteja


Un expert în securitate cibernetică a anunțat că datele personale a peste 5,1 milioane de români au fost publicate pe Dark Web, numit și piaţa neagră, nereglementată, a internetului. 

Hackerii ar fi scos deja la licitație datele personale ale românilor, fiind vorba despre numele complet, CNP, adresă, număr de telefon, e-mail, date financiare sau informații medicale.

Infractorii cibernetici susțin că deţin liste cu datele scurse şi că urmează să le vândă celui care plătește mai mult. 

Direcţia Naţională de Securitate Cibernetică face acum verificări pentru a vedea dacă informaţiile lansate de hackeri sunt reale sau dacă la mijloc este doar de o tentativă de înşelăciune. În funcţie de rezultatul anchetei, Autoritatea pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal ar putea interveni, iar poliţia va fi sesizată dacă furtul de date se va confirma. 

Potențialele consecințe ale scurgerii de date

Printre cele mai grave consecințe ale scurgerii de date se numără: furtul de identitate în scopul dezinformării sau comiterii unor infracțiuni sau hărțuirea. 

istock-1127637966.jpg

Cum te poți proteja

Pentru a preveni consecințele acestei scurgeri de date, oamenii trebuie să-și monitorizeze conturile financiare și să fie atenți la orice activitate neobișnuită; să fie atenți la tentativele de phishing și să contacteze autoritățile dacă sunt țintele unui atac de acest fel. 

Comentarii Facebook