Duminica 8 Septembrie

De ce spun experții legali că Liviu Dragnea NU poate candida la alegerile prezidențiale, deși au apărut zvonuri legate de o posibilă candidatură FOTO


Liviu Dragnea nu va putea candida la alegerile prezidențiale din acest an. Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv în 2019 pentru abuz în serviciu și a primit o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare, plus interdicția de a exercita anumite drepturi publice timp de 3 ani.

Pe scurt, în 2019, Dragnea a fost condamnat în dosarul DGASPC Teleorman pentru angajări fictive, primind:

  1. O pedeapsă principală de 3 ani și 6 luni de închisoare.
  2. O pedeapsă complementară care interzice exercitarea unor drepturi publice timp de 3 ani, inclusiv dreptul de a fi ales și de a ocupa funcții publice.

Sentința a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a devenit definitivă în mai 2019. Cu toate astea, susțin experții de la Legal Badger, Dragnea nu va putea candida.

Deși Dragnea a fost eliberat condiționat pe 15 iulie 2021, conform articolului 66 din Codul Penal din 1969, pedepsele complementare intră în vigoare după ce pedeapsa principală este complet executată sau considerată legal încheiată. Astfel, perioada de 3 ani pentru pedeapsa complementară nu a început la data eliberării sale condiționate, deoarece pedeapsa de închisoare nu era considerată legal executată.

În concluzie, efectele pedepsei complementare sunt încă în vigoare, iar perioada de 3 ani nu a fost încă împlinită, mai notează Legal Badger .

Prin urmare, Liviu Dragnea nu poate candida la alegerile prezidențiale în acest moment.

Comentarii Facebook