De ce tinerii de azi nu se implică la locul de muncă. Expert: „Din păcate pentru ei foarte mulți din managerii pe care îi au sunt din garda veche”


Tinerii din zilele noastre își doresc să progreseze rapid la locul de muncă, dar se demotivează ușor dacă angajatorii nu le înțeleg nevoile, care diferă de cele ale altor generații. În lipsa atenției dorite, aceștia reacționează prin scăderea implicării, lovind în punctul vulnerabil al angajatorilor, afirmă Aida Chivu, expert HR în dezvoltare organizațională, într-un interviu pentru MyImpact.

Acest fenomen este cunoscut sub numele de "quiet quitting" și este frecvent întâlnit în rândul angajaților din Generația Z. Ei aleg să îndeplinească doar cerințele de bază ale jobului, fără a face eforturi suplimentare sau a accepta sarcini care depășesc responsabilitățile lor inițiale. Cu alte cuvinte, nu demisionează propriu-zis, ci își reduc implicarea la strictul necesar.

„Nu ne-o spun, nu pleacă, dar cumva ne transmit asta prin comportamentul pe care-l au la job. Dacă nu învățăm să lucrăm cu inteligența emoțională, nu doar cu cealaltă formă de inteligență - să spunem așa, rațională -, nu vom putea să-i ținem pe acești tineri, și va trebui să facem cumva față dinamicii lor. Ei, în momentul în care nu le dăm importanța pe care și-o doresc, atenția pe care și-o doresc, în momentul aceea ei ne lasă baltă. (..)

Se știe foarte clar că angajatorul își dorește de la un angajat în primul rând implicare, dincolo de să își facă treaba foarte bine. El își dorește foarte tare ca angajatul să fie implicat. El are motivele lui pentru care face asta, însă este o formă pasivă de a-ți organiza o demisie sau un exit.(…)

Tinerii doresc foarte mult să fie implicați și să li se ceară lucruri, să fie promovați mai repede sau să fie aduși mult mai repede într-o zonă în care să gândească, să fie dinamică.

Din păcate pentru ei, foarte mulți din managerii pe care îi au, în momentul în care se angajează, sunt din garda veche, cum spunem noi, și nu spunem neapărat în sens greșit, ci vorbim de acei manageri care au ajuns acolo unde sunt astăzi cu un efort foarte mare și în special într-un timp destul de lung.

Un career path pe vremea lor, a managerilor, dura câțiva ani ca să poți să accesezi o poziție, să poți să ai acces la anumite informații, trebuia să depună un efort, pe când acum lucrurile nu se mai întâmplă așa.

Tinerii sunt foarte dinamici, ei își doresc foarte repede să avanseze, își doresc foarte repede să fie implicați, și lucrul acesta nu se întâmplă, și atunci se demotivează. Tinerii de astăzi se demotivează mult prea repede”, explică Aida Chivu, expert HR în dezvoltare organizațională.

Tinerii de azi își doresc să se implice și să avanseze foarte repede la locul de muncă, dar se demotivează ușor dacă angajatorii nu sunt atenți la nevoile lor.

„În munca remote și în work from home, ce ne dorim noi foarte tare, e să combinăm un pic treaba, jobul, lucrul pe care îl avem de făcut, cu un pic de timp liber, cu un pic de spațiu pentru noi, cu un pic de confort.

Iar în momentul în care angajatorul vine și spune "nu, haideți să trecem mai mai mulți la birou, pentru că vrem să socializăm face to face, nu doar prin prin Teams sau prin prin social media", în momentul acela se produce o ruptură, pentru că tinerii s-au obișnuit. Așa le place, le este confortabil, se simt bine, și de multe ori nu știu cum să facă față acestei schimbări, și vorbim de rezistența la schimbare.

Ce poate să facă angajatorul (…) este să-i dea tânărul acea dinamicitate de care are nevoie, acea dinamică și acea provocare. Un tânăr, dacă este provocat în activitatea lui, el poate să facă lucruri absolut fantastice”, mai adaugă expertul, potrivit stirileprotv.ro.

Comentarii Facebook