Vineri 27 Septembrie

Debitul Dunării crește îngrijorător! Viitura care a făcut ravagii în Ungaria va lovi și România/ Când ajunge în țara noastră


Viitura care a inundat Budapesta va ajunge și în România, spun experții. 

În Ungaria, mai multe localități au fost afectate de inundații, drumurile fiind acoperite de ape. Viitura de pe Dunăre se îndreaptă rapid spre Serbia și spre țara noastră, debitul fluviului crescând zilnic.  

Debitul Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, va fi în creştere pe parcursul acestei săptămâni, până la valoarea de 7.900 mc/s, mult peste media multianuală a lunii septembrie stabilită de hidrologi la 3.800 mc/s, arată prognoza publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 28 septembrie 2024.

Se estimează faptul că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie și va atinge valori de până la 9000 mc/s. 

În 2006, an în care a avut loc una dintre cele mai periculoase viituri din istoria României, Dunărea a avut un debit la intrarea în țară de 15600 mc/s. 

,,Formațiile noastre de intervenție au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceștia fiind deja aduși aproape de sectorul românesc al Dunării, precum și alte utilaje de intervenție. 

În zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari.” , au transmis Apele Române.


Comentarii Facebook