Descoperire alarmantă. Ce au găsit cercetătorii în conservele de paté cu ficat de porc din România


Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor - InfoCons a analizat recent circa 40 de produse tip „pate de porc"de la 14 producători din România. Concluziile la care au ajuns cercetătorii nu sunt deloc îmbucurătoare.

Potrivit ANPC, ficatul de porc se regăseşte într-o proporţie cuprinsă între 15 şi 47% din compoziţie la produsele analizate care se regăsesc pe piaţa din România.

Din punct de vedere ingredientului principal: 45% au în compoziţie prim ingredient apa, 37,5% au în compoziţie prim ingredient ficatul de porc, 12,5% au în compoziţie prim ingredient slănina, 5% au în compoziţie prim ingredient alt timp de carne", precizează ANPC în comunicat.

Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziţie: 25% au în compoziţie proteină animală din/de porc, 77,5% au în compoziţie slănină, 37,5% au în compoziţie şorici, iar 15% proteină animală din porc, slănină şi şorici. 

Reprezentanţii InfoCons precizează că, din punct de vedere al aditivilor alimentari, 72,5% dintre produse au în compoziţie între 1 şi 6 E-uri (aditivi alimentari).

Aditivii alimentari cel mai des utilizaţi sunt: nitrit de sodiu (E250), carmina (E120), caragenan (E407), trifosfaţi de sodiu (E451).

Există foarte multe metode prin care se asigură păstrarea îndelungată a produselor alimentare, însă unele dintre acestea sunt periculoase. Un exemplu ar fi nitritul de sodiu (E250), care este o substanţă ce poate produce cancer. Din cauza interacţiunii acesteia cu proteinele din alimente, se obține o reacţie ce duce la formarea de nitrozamine. Nitrozaminele sunt considerate ca fiind compuşi cancerigeni. E250 identificat în conservele analizate este interzis în unele țări, cum ar fi Norvegia, Suedia, Canada şi parţial în Germania. 


Comentarii Facebook