Duminica 22 Decembrie

Descoperire impresionantă sub apele unui baraj din Irak: „E aproape un miracol...”


Seceta extremă din ultimele luni din Irak a dus la secarea barajului Mosul, construit pe râul Tigris, care asigură energie electrică și apă pentru o parte importantă a țării. Cu toate acestea, ce a fost o problemă pentru oamenii obișnuiți, a reprezentat o oportunitate rară pentru arheologi. Scăderea dramatică a nivelului apei scos la suprafață ruinele unei așezări antice din Epoca Bronzului. Acest sit arheologic numit Kenume ar putea fi, cred oamenii de știință, orașul Zakhiku, un centru urban important al Imperiului Mitanni, care a dominat regiunea între 1550 și 1350 înaintea erei noastre, notează Science Alert. 

Aceasta nu este prima dată când aceste ruine nu mai sunt acoperite de apele barajului,  o situație asemănătoare având loc în 2018. Atunci arheologii au reușit să documenteze urmele acestei așezări antice și să descopere rămășițele unui palat. Atunci când în decembrie anul trecut nivelul apei a început să scadă, oamenii de știință au fost pregătiți. 

În lunile ianuarie și februarie ale acestui an, arheologul Hasan Ahmed Qasim de la Organizația de Arheologie din Kurdistan din Irak, alături de Ivana Puljiz de la Universitatea din Freiburg și Peter Pfälzner de la Universitatea din Tübingen, din Germania, au început cartografierea orașului antic. Pe lângă ruinele palatului descoperite în 2018, arheologii au reușit să identifice o serie de fortificații, spații dedicate activităților industriale și un depozit care datau din perioada Imperiului Mitanni.

Ruinele orașului antic au rezistat peste patru decenii în apă

Oamenii de știință atrag atenția asupra stării neașteptate de bune în care se aflau ruinele așezării antice, mai ales că acestea au stat sub apă pentru mai bine de patru decenii. Ei speculează că au acces la o gamă atât de largă de artefacte deoarece rașul a rămas nelocuit într-un interval scurt de timp, în jurul anului 1350 înaintea erei noastre din cazua unui cutremur. 

din Israel

Arheologii au descoperit și peste 100 de tăblițe de lut nearse inscripționate în cuneiformă și speră că acestea vor oferi mai multe informații despre locuitorii așezării și despre condițiile în care aceasta a fost distrusă.

E aproape un miracol că aceste tăblițe de lut nearse au supraviețuit timp de mai multe decenii sub apă”, a explicat dr. Ivana Puljiz.

Barajul a fost reumplut, scufundând orașul încă o dată, dar s-au luat măsuri pentru a se asigura că va fi păstrat pentru săpăturile viitoare, când apa se va retrage din nou. Ruinele au fost sigilate cu plastic, care vor preveni eroziunea și degradarea în anii următori.


Comentarii Facebook