Duminica 24 Noiembrie

Detalii despre cutremurul de luni, resimțit și în Cluj. Șeful Institutului pentru Fizica Pământului: „Nu are legătură cu Turcia”


Luni, 13 februarie, după-amiază s-a produs un cutremur semnificativ în România, care s-a simțit și la Cluj. Șeful Institutului pentru Fizica Pământului anunță că nu există motive de îngrijorare și că seismul nu a avut legătură cu Turcia. 

Cutremurul cu magnitudinea 5,2, pe scara Richter care a avut loc luni după-amiaza în zona seismică Gorj, dar s-a simțit și la Cluj, nu are nicio legătură cu cele care se produc în Turcia. 

Citește și: Cutremur cu magnitudinea de 5,2 în România, luni după-amiază. L-au simțit și unii clujeni: „A venit o undă de jos, totul s-a mișcat puțin”

Aceasta este pe altă placă tectonică, a declarat, luni, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). „Nu are legătură cu Turcia, nu are cum. M-am uitat peste mişcările plăcii cu date de GPS, de la est la vest, la sud, a plăcii anatoliene, iar ale noastre dacă au legătură au cu cele din Serbia, din Croaţia, din zona aceasta. Este pe altă placă tectonică. Cutremure au mai fost în zona seismică Gorj, dar foarte rare, au mai fost în anii 1980, 1910, 1893 dar cu magnitudini mici, în jur de 4. Nu anunţă nimic. Este ceva normal”, a precizat Ionescu. 

Cutremurul de luni, mult mai mic față de cel resimțit în Turcia

Directorul general al INCDFP a explicat, de asemenea, că regiunea în care a avut loc seismul nu are suficientă energie să dea cutremure mai mari decât cel care a fost. „Regiunea de aici nu poate, nu are suficientă suficientă energie să dea cutremure mai mari decât cel care a fost acum. Este unul dintre cutremurele mari”, a precizat Ionescu, potrivit Digi24. Acesta a arătat că este posibil să mai fie replici pentru că aceste cutremure de suprafaţă produc replici mai multe. 

Constantin Ionescu a subliniat, de asemenea, că intensitatea cutremurului a fost mică, V, spre deosebire de intensitatea cutremurului din Turcia care a fost IX.

Mişcarea pământului de jos în sus sau pe direcţiile cutremurului nu este îngrijorătoare. Intensitatea este mică. La turci a fost intensitate de nouă, aici intensitatea a fost cinci. Undele se deplasează pe toate direcţiile. Depinde acum de structura geologică. În anumite zone dacă este rocă undele se amplifică. Dacă este leos cum este zona asta de câmpie ele se atenuează. Din ce avem noi informaţii nu s-au produs pagube”, a precizat Constantin Ionescu. 

Directorul general al INFP a reafirmat că pentru zona Vrancea nu sunt motive de îngrijorare.


Comentarii Facebook