Dezbatere aprinsă în plenul Parlamentului European despre aderarea României la spațiul Schengen: „Avem dreptul de a fi trataţi în mod corect”
Parlamentul European a dezbătut miercuri, 5 octombrie, la inițiativa eurodeputaților români, aderarea României la spațiul Schengen, pentru a crește presiunea asupra Consiliului UE în vederea luării unei decizii faborabile României și Bulgariei, care cer să fie admise odată cu Croația, în acest an.
O dezbatere consacrată aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie a avut loc miercuri după-amiază la Strasbourg, unde se desfăşoară sesiunea plenară a Parlamentului European. Supunerea la vot a unei rezoluţii a PE pe acest subiect este prevăzută pentru sesiunea plenară din 17-20 octombrie.
„Anul acesta, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, România a găzduit peste 1 milion de refugiaţi ucraineni. România poate securiza frontiera zonei Schengen în orice condiţii. Includerea celor două ţări va face mai sigură întreaga Uniune Europeană. Aşa cum am fost de acord ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO, tot aşa cerem acum ca România şi Bulgaria să adere la Schengen”, a afirmat în intervenţia sa Siegfried Mureşan (grupul Partidului Popular European).
Eurodeputatul Dan Nica (grupul S&D) a salutat declaraţia Comisiei Europene, care a reconfirmat faptul că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru a deveni membre depline ale Schengen, şi pe cea a preşedinţiei cehe a Consiliului UE, care doreşte ca la summitul din luna decembrie să se obţină unanimitatea cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. El a calificat situaţia actuală drept „umilitoare şi intolerabilă” pentru ţara noastră şi a lansat un apel la solidaritate europeană.
În opinia lui Dragoş Tudorache (grupul Renew), care a salutat la rândul său declaraţiile reprezentanţilor Comisiei Europene şi ale Consiliului UE, cauzele situaţiei actuale în care România şi Bulgaria sunt în afara spaţiului Schengen deşi îndeplinesc toate condiţiile tehnice ar trebui să fie căutate „nu doar în Consiliu, dar şi în parlamentele şi guvernele noastre”. El s-a pronunţat pentru un pact în parlamentul naţional pentru Schengen.
Poziții singulare împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen
„Nu pot să îmi ascund stupoarea şi şocul faţă de ce am auzit. Acum 11 ani s-a ajuns la concluzia că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru Schengen, dar în 2022 încă avem această discuţie”, a spus Cristian Terheş (grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni), în reacţie la declaraţiile eurodeputatului german Guido Reil (grupul Identitate şi Democraţie, ID) care susţinuse că România şi Bulgaria nu trebuie primite în Schengen şi că aderarea lor la Uniunea Europeană a fost o greşeală.
Şi Dacian Cioloş (grupul Renew) a ţinut să îi răspundă lui Guido Reil, spunând că dacă România nu ar fi gestionat ireproşabil situaţia refugiaţilor ucraineni ajunşi la frontieră atunci eurodeputatul german ar fi văzut cu adevărat „ce înseamnă Far West”. Potrivit fostului premier, prin aderarea României la spaţiul Schengen întreaga Uniune Europeană va deveni mai puternică.
Gunnar Beck, tot de la grupul Identitate și Democrați, ID, a spus că spațiul Schengen ar trebui reformat și că se opune admiterii a trei state corupte, referindu-se la România, Bulgaria și Croația.
În intervenţia sa, eurodeputatul Eugen Tomac (grupul PPE) a întrebat „cui serveşte menţinerea României şi a Bulgariei în afara frontierelor Uniunii Europene?”. El a opinat că „se greşeşte atunci când, din raţiuni politice mărunte, două naţiuni europene sunt ţinute în afara spaţiului Schengen”. „Avem dreptul de a fi trataţi în mod corect”, a insistat Tomac.
Şi eurodeputata Carmen Avram (grupul S&D) a pledat pentru aderarea rapidă a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, întrucât ele îndeplinesc de 11 ani toate criteriile necesare, ea cerând „încetarea discriminării României”.
Sursa foto: mobilissimo
8 Comentarii
Pana nu donam Portul Constanta la Olanda NU vedem intrare in Schengen ! ce e asa greu de priceput , a ca nu se spune in fata , da , e altceva. Cand dispare portul de la noi totul va fi "bine"
Dar noi vrem sa fim in Schengen? Saptamanal sunt gasite produse expirate si de rahat trimise de tarile "prietene" pentru a fi vandute In Romania... Sa nu mai vorbim ca am fi ultima granita spre Est deci tot traficul de carne vie si droguri sar muta aici
@Kyro: Lasa ba gozule ca o să ai clienti la taxiu tău de 'lux'. Duci cinci colorati pana la Munchen cu 100 de euro pe kilometru.
@Kyro: La ce firma de taxi lucrezi, Kyro?
Ieu si 30 de milion sirieni plus afgan, tot africa și banglades zbieram tare: hai rumania la shengen!
Atâta vreme cât va duceți din tara vin de Turda înspre Italia cu cutiile, ciuperci in pungi și zacusca in borcane, nu vom intra nicăieri. Și când spaga se va estompa in vama sa nu se uite la ăla sau celalalt ce țuica de prune fara timbru are, atunci poate, poate.
@Daaa: Esti de o imbecilitate faraonica ....
@Rocco: