Din cauza scumpirilor, românii își cumpără mâncare „pe caiet”: „Mori de foame. Ce să faci? De unde să iei din altă parte?”
După avalanșa de scumpiri din ultima vreme, mulți români rămân fără bani de la o lună la alta, specialiștii spun că peste jumătate din țară se descurcă din ce în ce mai greu cu banii. Unii împrumută, alții își cumpără mâncare pe datorie, ajungând la pragul disperării pentru a reuși să pună ceva pe masă. Vânzătorii care „dau pe datorie” îi trec pe clienți pe un caiet „de cont”, exact ca în vremurile grele din anii ’90, iar aceștia își plătesc datoriile când încasează pensiile, salariile sau ajutoarele sociale.
Chair și alimentul de bază al românului, pâinea, s-a scumpit considerabil, butelia de gaz s-a scumpit cu 25 de lei, medicamentele sunt din ce în ce mai scumpe, iar pensia de colectiv rar depășește o mie de lei, iar salariul minim pe economie nu oferă nici măcar strictul necesar.
Specialiștii spun că undeva la 60-70% din populație rămâne fără bani de la o lună la alta, iar ca să trăiască, mulți români lasă rușinea de-o parte și fac rost de mâncare pe datorie.
„E destulă lume amărâtă, necăjită, care n-are de la pensie la pensie. Ia pe caiet, plătește când vine pensia. Plătește, iar rămâne fără bani. Fără caiet cred că n-ar putea să mânânce. N-ar putea trăi. Pentru că pensia se termină repede”, spune o vânzătoare dintr-un magazin „de colț”, notează digi24.ro. „ Întrebat cum s-ar descurca dacă nu ar exista metoda caietului, un vârstnic cu capul plecat a răspuns sfios: „Mori de foame. Ce să faci? De unde să iei din altă parte?”.
Rețeta caietului este o variantă temporară, folosită lunar, se împotmolește. Sunt pline satele de oameni care nu-și plătesc datoriile.
„Îi dădeai omului pe caiet cât avea nevoie, venea la trei zile, îți dădea banii. Și tot așa”, declară proprietarul unui magazin. „Nu mai dau pe caiet. Am rămas cu o datorie de aproape opt milioane date, pe care le-am pierdut. Am anunțat și poliția, dar nu are ce să le facă, zice că de ce le-am dat”, a mai explicat bărbatul.
0 Comentarii