Vineri 22 Noiembrie

Dosarul Mineriadei desființat de ÎCCJ. Rechizitoriul este nul. Iliescu, Roman și Măgureanu scapă


Magistraţii instanţei supreme au trimis înapoi la Parchetul Militar dosarul Mineriadei, pentru că rechizitoriul este nul și prost realizat.

Procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat, în iunie 2017, cercetările în dosarul ”Mineriada din 13 – 15 iunie 1990” şi au dispus trimiterea în judecată a cauzei, 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu, fiind judecate, scrie Mediafax.

După aproape 2 ani, judecătorii Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus și anularea ordinelor de punere sub acuzaţie a inculpaţilor, dar şi toate probele din rechizitoriu.

Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 decembrie 1989, a spus că: ”Un dosar incomplet, judecătorul nu are ce să facă, decât să îl dea înapoi. Eu nu îl acuz pe Epure de decizia de azi. Eu îl acuz pe Constantin Epure, judecător de Înaltă Curte, că şi-a permis să ne ţină un an şi jumătate în detrimentul acestor oameni care au venit la termene, cu speranţă că li se va face dreptate, iar acum aflăm că avem in rechizitoriu bun de aruncat la gunoi. Chiar dacă nu vor face părţile vătămate contestaţie, cineva se va găsi şi vom mai sta. (...) Speranţa moare ultima. Trebuie să rămânem cu speranţă şi sper că domnul procuror general interimar, care a mai salvat un dosar, al Revoluţiei, sper să salveze un dosar, să îl construiască. A fost construit prost, trebuie construit bine, trimis cu fundament ca să înceapă odată judecarea. Bătaia de joc pentru victime este imensă ca să ţii un an şi jumătate un dosar care trebuia să stea la Curtea Supremă 2 luni. În 2 luni putea să îşi facă domnul Epure părerea şi să îl retrimită. Nu contest decizia, ci contest termenul nepermis de un an şi jumătate în cameră preliminară”.

Procurorii i-au acuzat pe Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu, dar și pe ceilalți 11, că ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.

Părți responsabile civilmente în acest dosar sunt și Ministerul Finanţelor, MAI, SRI, Parchetul General, Guvernul României, Jandarmeria Română, MApN, Ministerul Economiei.

Decizia ÎCCJ poate fi contestată.

Comentarii Facebook