Vineri 20 Septembrie

Dosarul Revoluției a fost trimis a treia oară la Parchet. Decizia Înaltei Curți este definitivă


Dosarul Revoluției, în care inculpați erau Ion Iliescu sau Gelu Voican Voiculescu, a fost trimis înapoi la Parchetul Militar, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție. Hotărârea este definitivă

„În majoritate, Constată că procurorul nu a respectat obligația procedurală de a regulariza rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, ce fusese instituită cu caracter definitiv”, se arată în minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție. 

Înalta Curte a restituit rechizitoriul care îi viza pe Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, (acuzați de crime împotriva umanității) citând „inaptitudinea (...) de a învesti instanța, nefiind posibilă stabilirea obiectului și limitelor judecății”. 

Suntem în situația în care am fost în urmă cu patru ani” „Suntem în situația în care am fost în urmă cu patru ani când a fost trimis același dosar de care vorbim astăzi la instanță. După doi ani de zile Curtea Supremă l-a returnat, parchetul nu a instrumentat și nu a efectuat hotărârile Curții Supreme (...) Avem de două ori aceeași greșeală de procedură pe care procurorul de caz (...) a făcut-o, din punctul meu de vedere, voit (...) De 4 ani, dacă acest dosar ar fi fost instrumentat corect, criminalii puteau fi condamnați și puteau fi la pușcărie”, a spus Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie 1989, pentru Digi24.ro

La 35 de ani, aproape, de la căderea comunismului, justiția din România nu a reușit să facă lumină în cazul evenimentelor de la Revoluția din Decembrie 1989. Dosarul a mai fost restituit parchetului și în anii 2020 și 2021, după ce fusese clasat în anul 2015. Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, și-a cerut scuze în anul 2019 „pentru durata excesivă a anchetei”. 


Comentarii Facebook