„Durerea era insuportabilă”, doi tineri infectaţi cu variola maimuţei povestesc prin ce calvar au trecut
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut apel, vineri, la ”acţiuni urgente” în faţa variolei maimuţei în Europa, în contextul triplării cazurilor înregistrate în ultimele două săptămâni pe continent. Nicolas Prata, un tânăr de 24 de ani din Lyon, și Corentin Hennert, un parizian de 27 de ani, au contractat virusul la sfârșitul lunii iunie. Cei doi tineri francezi au povestit într-un interviu pentru BFMTV prin ce calvar au trecut.
„La spital, când mi-au spus că s-ar putea să fi luat variola maimuței, nu am crezut". Până miercurea trecută, Nicolas Prata era convins că are doar angină severă. Înainte de diagnostic, tânărul de 24 de ani din Lyon abia știa ce este variola maimuței. "Auzisem vag de asta la televizor, dar se vorbea de un caz pe ici colo, nu m-a îngrijorat deloc", mărturisește Prata pentru BFMTV.
Cu toate acestea, o creștere neobișnuită a cazurilor de variola maimuței a fost sesizată din luna mai în afara țărilor din Africa Centrală și de Vest, unde virusul circulă de obicei. Peste 3.000 de cazuri au fost identificate în Europa și pe continentul american, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a cerut "acțiuni urgente" în fața triplării cazurilor pe bătrânul continent.
Deși suferea de dureri severe în gât și avea febră, nici medicii, nici Nicolas Prata nu au făcut imediat legătura cu variola maimuței. A fost bănuită o simplă angină, astfel că primul tratament prescris a fost de antibiotic. "La început nu m-a îngrijorat prea mult, pentru că au fost simptome pe care le dezvolt destul de des din cauza aerului condiționat", explică tânărul din Lyon.
Dar, două zile mai târziu, Nicolas Prata, de profesie asistent medical, văzând că starea lui nu se îmbunătățește deloc, dimpotrivă, a început să-și pună întrebări.
„Nu am avut niciodată o astfel de durere în gât", mărturisește bărbatul. Câteva ore mai târziu, i-au apărut iritaţii pe tot corpul. "Arătau ca niște mici mușcături de țânțari, dar, sincer, dacă nu aș fi fost întrebat, nu le-aș fi observat niciodată. A trebuit să-mi privesc corpul cu lupa".
„Când am fost testat pozitiv, am fost oarecum ușurat, pentru că simptomele mele au fost luate în serios, dar și foarte îngrijorat, deoarece nu știam nimic despre această variolă, iar și simptomele mele erau foarte puternice", explică Prata. Au trecut de acum cinci zile de când tânărul a fost internat la Lyon, sub morfină. La aproximativ zece zile de la apariția simptomelor, starea lui a început încet să se amelioreze, deși durerea în gât a persistat. Tânărul crede că a contractat virusul, după un contact apropiat cu un prieten, în seara Fête de la Musique.
„Nu mai puteam să dorm sau să mănânc"
Dureri de corp, febră, oboseală... Când, pe 21 iunie, au apărut primele simptome ale variolei maimuței, Corentin Hennebert a crezut, inițial, că este Covid, dar testul s-a dovedit negativ. Nu a durat mult până când tânărul parizian s-a trezit cu leziuni extrem de dureroase la nivelul organelor genitale. "Şi coşuri pe întreg corpul care, practic, nu se vindecă. La început am crezut că o să treacă", mărturiseşte tânărul, autor și regizor de teatru. Simptomele, despre care spune că seamănă cu hemoroizii, au fost "foarte dureroase și nu se ameliorează".
„Mi s-a părut anormal și m-am dus repede la spital pentru că aveam dureri cumplite. Nu mai puteam dormi. Erau nopți nedormite. Nu mai puteam mânca, evitam să mănânc pentru că aveam dureri foarte mari când mergeam la baie".
Trei zile mai târziu, după câteva probe prelevate în camera de urgență, Corentin Hennebert află că într-adevăr a contractat variola maimuței, așa cum se temeau medicii. "Am fost foarte surprins, pentru că erau doar câteva cazuri la acea vreme în Franța", spune tânărul, care crede că s-a infectat cu cinci zile înainte de primele simptome, în timpul unui "contact apropiat cu o persoană, la o petrecere".
Corentin Hennebert la fel ca Nicolas Prata sunt nevoiți să rămână în izolare timp de trei săptămâni. "Tot ce trebuie să faci este să aștepți, deoarece nu există tratament".
Pentru a nu-i contamina pe alții, persoanele infectate trebuie să-și acopere leziunile cutanate "cu bandaje și alte haine lungi", mai ales dacă ies în aglomerație, pentru că "acestea au o încărcătură virală foarte mare".
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut apel, vineri, la ”acţiuni urgente” în faţa variolei maimuţei în Europa, în contextul triplării cazurilor înregistrate în ultimele două săptămâni pe continent. Directorul regional al OMS a cerut ţărilor europene, într-un comunicat, ”să-şi sporească eforturile în săptămânile şi lunile următoare pentru a preveni apariţia variolei maimuţei într-o zonă geografică mai extinsă”, scrie Observator.
5 Comentarii
Dapăi când vaţi frecat la ca..ca..ooo nu aţi avut dureri cumplite??
@Lulu: =))))))))))
"Pentru a nu-i contamina pe alții, persoanele infectate trebuie să-și acopere leziunile cutanate "cu bandaje și alte haine lungi", mai ales dacă ies în aglomerație, pentru că "acestea au o încărcătură virală foarte mare". "
Ma, voi sunteti prosti? Infectatii tre sa steie in casa, NU sa se imbrace si sa iasa in aglomeratie. Popor de jurnalisti tampiti.
Coincidenta? Nu cred. Gay!
Sa nu se mai F in cur. E hilar cum cica homosexualitatea se vrea normalizata dar la fiecare 1-15 ani apare cate o boala specifica lor!