Economist cunoscut: ”A doua mașină a unei familii e un moft. Dacă nu mergi 1.000 de km pe lună, nu merită achiziția”
Economistul Iancu Guda a explicat că a doua mașină este un moft.
”Dacă ne uităm la cifre, avem o populație adultă, activă, de 10 mil. de locuitori (…) și avem, atenție, 9 milioane de mașini înmatriculate în România! Este cea mai mare pondere din Europa, dacă raportăm la segmentul 18 – 65 de ani. Eu cred că avem mai multe mașini decât avem nevoie, din cauza unor dorințe, a unor situații punctuale, a unor momente în viață – când mergem în concediu cu toată familia. Avem familii cu două mașini și vedem că nu ambele rulează al fel de mult. A doua mașină a familiei – chiar și a treia – devine un moft, o aroganță și nu este o decizie financiară care să ne facă bine. Unele familii își permit, pentru că au atât de mulți bani încât au un garaj cu șapte mașini și este o chestie de statut, de moft, poate de pasiune în unele cazuri. Din păcate, altele nu-și permit și aici intervine o problemă: avem mai multe mașini decât avem nevoie” a spus economistul.
Iancu Guda a oferit repere celor care vor să-și achiziționeze o mașină personală: ”Eu am făcut un calcul. Sigur că este subiectiv, pentru că am făcut estimări pe medie. Am pus cap la cap niște date și concluzia este următoarea: dacă nu mergi cu mașina cam 1000 de km pe lună, achiziția este o decizie financiară greșită. Alternativa de a merge cu taxiul este mai ieftină”.
Economistul spune că, în momentul în care-ți cumperi o mașină, blochezi banii dați pe mașină, în primul rând: ”Lumea zice că dacă-mi iau o mașină cu 30.000 și o revând peste 5 ani cu 20.000, am pierdut 10.000. Fals! Ai pierdut 10.000, în primul rând. Dar acei 30.000 dacă-i aveai și nu-i blocai într-o mașină?”. ”A nu bloca 30.000 de euro pe 5 ani, înseamnă, la 10% pe an, cel puțin 15.000 de euro” afirmă acesta, în continuarea argumentației. ”Deci, pe lângă pierderea prețului, mai ai și banii pe care puteai să-i investești și care nu mai lucrează pentru tine. Apoi, a avea o mașină implică și combustibil, întreținere, revizie anuală, asigurări, cauciucuri” a mai spus Iancu Guda, pentru ProMotor.
24 Comentarii
In loc sa invatati oamenii cum sa faca economii, cred ca ar fi imai sanatos sa invatati oamenii cum sa castige mai multi bani, sa aiba 2-3 masini si investitii lunare consistente.
E acelasi efort mental. Cum sa mai economisesc 1000 ron sau cum sa mai fac 1000 ron luna asta...
Busul e 100lei/luna si calatoresti nelimitat. Nu merita sa tii mai multe masini
@Clujeanul: Cu conditia sa sircule autobuzul macar odata pe zi. Ca in majoritatea satelor nu exista nici macar unul pe zi.
Acesta a mai precizat pentru cei ce nu stiu cum sa faca economii de un milion de euro intr-un an, ca este suficient sa pui deoparte zilnic 2.740 de Euro si intr-un an esti milionar ! (q.e.d.)
Asa e, si daca intr-un an nu mananci decat paine si bei apa, banii pe care i-ai cheltui pe mofturi alimentare ii bagi rapid la investit si peste doar 5 ani arati ca somalezii din Africa dar ai facut o "invetitie" cu cap si ai castigat 10% din 5% din media de pe piata :)))))))
Toata viata o traieste ca sa stranga bani si sa investesteasca si cand… Citeste mai departe
auzi la prost 1000 km/luna de masina intr-o comuna de 15 km est-vest
ce-l phute grija si pe loaza aia de ce face o familie cu banii
Daca economistul asta nu ar manca nimic vreun an ar avea cateva mii de euro de investit. Si dupa o luna de foame de-a lui am fi si noi mai fericiti ca nu-i mai auzim prostiile.
"Alternativa de a merge cu taxiul este mai ieftină”"
taxiul costa 4 lei / km in medie, deci 400 lei/100km adica 60l benzina. E ca si cum ai avea o masina cu consum 60%. E mai ieftin sa mergi cu tancu decat cu taxi
@ : cu racheta chiar. Auzi da la taxi plastesti rca, revizii etc si chiar o masina noua/second?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_vehicles_per_capita
999 km pe luna cu taxiul te costa 4000 lei/luna. E mai ieftin decat sa ai o rabla cu 5000 euro?
@.: masina mea face 1000km cu 250 lei (wltp)
Unde primesti 10% pe an? Sa bag si eu banii acolo. Ca dobanda reala e negativa, mai mica decat inflatia.
@.: Pe bursa, Da' nu stii tu de-alea ! Tu cu pacanelele :)
@clujean: Pe bursa Caritas? In 2000 SP 500 Index era la 1400, iar in 2011 la 1200.
https://www.google.com/search?q=sp500
@clujean: Pronosticul meu e ca suntem aproape de varful Caritasului, ca in 2000 si 2008. S-ar putea ca bursa sa scada la jumatate in urmatorii 1-3 ani.
Economistii p u l i i copiaza calcule americane, fara sa adapteze cifrele la Romania. Aici se cumpara masini de 10+ ani cu 5000 euro, nu blochezi 30000 euro.
au la bolovanu asta...1000km pe luna, da tu cine plm esti sa iti dai cu parerea, daca imi permit pot sa iau si 10 masini...
Vine taxiul dupa mine in ianuarie la Balta, comuna Maguri-Racatau?
@.: