Elevii care adună multe absențe nemotivate, sancționați grav! Ce se întâmplă dacă ajung să fie declarați amânați
Elevii români care absentează excesiv se pot alege cu note mai mici la purtare. În cazul în care numărul absențelor depășește un anumit prag aceștia pot fi declarați amânați.
Concret, elevilor din din învățământul primar, cât și cei din ciclul gimnazial sau liceal li se va scădea calificativul sau media la purtare, cu câte un punct la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu.
Scăderea notei la purtare se întâmplă și când numărul de absențe nemotivate atinge 20% din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, potrivit avocatnet.ro.
De asemenea, potrivit regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar aflat în vigoare acum, elevii care lipsesc la peste 50% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la o anumită disciplină și nu au numărul minim necesar de calificative/ note sunt declarați amânați.
Cei care se află în această situație vor fi nevoiți să susțină un examen de încheiere a situației școlare, într-o perioadă înainte de cea a sesiunii de corigențe, stabilită de școală.
Elevii amânați care nu reușesc să promoveze cel mult două discipline de studiu în sesiunea specială de încheiere a situației școlare, se pot prezenta în sesiunea de corigențe.
Dacă elevii absentează nemotivat la mai mult de 75% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar sunt considerați în situație de risc de abandon școlar. Doi ani consecutivi de abandon școlar vor duce la scoaterea din evidențele școlare a elevilor, fiind nevoie de o cerere ca aceștia să se poată reînscrie.
Menționăm că numărul maxim de absențe pe care profesorii le pot motiva, evident în baza a unor documente doveditoare sau la cererea părintelui, este de 40.
0 Comentarii