Duminica 22 Decembrie

Exodul românilor de la oraș la țară: Câți bani economisește o familie care s-a mutat de la oraș la sat


Scumpirile din orașele mari, precum Cluj-Napoca, i-a făcut pe mulți români să se gândească de două ori la cheltuielile pe care le au și să-și reevalueze prioritățile financiare. Astefl că, mulți s-au mutat în mediul rural, unde cheltuielile sunt mai mici decât în zonele urbane. Însă, ceea ce majoritatea nu au luat în calcul este cantitatea dublă de muncă pe care trebuie să o depună pentru a se gospodări. 

Cu toate că munca depusă pentru a întreține o casă la țară este mai multă și mai grea decât întreținerea unui apartament din oraș, românii care au luat decizia de a vinde tot ceea ce aveau în oraș pentru a investi într-o locuință la țară spun că, din punctul lor de vedere, este o decizie înțeleaptă pentru cei care vor să taie din costurile vieții din mediul urban

Am ales să ne mutăm la țară și pentru reducerea cheltuielilor, pentru că la apartament cheltuielile erau deja destul de mari. Am ales să vindem tot ce am avut în oraș și am cumpărat aici o casă”, spune o localnică a satului Groși, care s-a mutat împreună cu familia din Baia Mare. „A meritat tot”, mai spune aceasta. 

Femeia nu se mai trezește cu gândul că trebuie să facă naveta într-un trafic infernal, iar piața locală, cu produse autohtone și prețuri mai mici ca la oraș este aproape. Cu tot cu mâncare, familia acesteia economisește într-o lună peste o mie de lei, față de ce cheltuia în oraș, notează Digi24.  „Am redus undeva la 600-700 de lei pe combustibil. Deci, per total, dacă punem în calcul și mâncarea și celelalte produse, pe lună iese undeva la 1300 de lei economie”, explică femeia. 

A crescut numărul celor care s-au mutat de la oraș la țară

În ultimele luni, numărul locuitorilor care și-au mutat reședința de la oraș la sat a crescut exponențial. O altă familie care locuia până acum doi ani în Oradea, a decis să se mute într-o comună aflată la 20 de km de oraș. Și în cazul acestei familii cheltuielile s-au redus simțitor de când s-au mutat în mediul rural. 

Nu-i așa monetarizată viața la sat. E mai bazată direct pe ce îți dă natura, sigur că trebuie să lucrezi, dar și dacă nu lucrezi pământul, poți să faci economii mari. Să iei hainele, de exemplu. La oraș nu-ți permiți să mergi oricum, aici poți pe uliță”, declară bărbatul. 

Cheltuielile sunt mai mici decât la oraș, incomparabil mai mici. Mai ales cu scumpirile de după pandemie, se vede mai clar diferența dintre traiul de la oraș și cel de la țară, iar noi am preferat să ducem o viață mai simplă fără costurile suplimentare pe care le aduce la pachet locuitul la oraș”, a mai spus acesta. 

Comentarii Facebook