Duminica 22 Decembrie

Expert în siguranță rutieră CRITICĂ modificarea circulației în sensul giratoriu: ”Profesioniștii cu cascheta au dat-o de gard din nou”


Circulația în sensul giratoriu s-a schimbat, astfel că trebuie să acordați prioritate la ieșirea din sens, dacă sunteți pe banda a doua.

Expertul în siguranță rutieră, Daniel Fadur, le-a dat cu legea în cap polițiștilor, pe care îi acuză că s-au grăbit să modifice Codul Rutier. 

Senatul a cerut punct de vedere pentru proiectul de lege care va defini ce este Sensul Giratoriu, dar ”caschetele” și-au simțit amenințat orgoliul și au zis că fac ei o treaba pe repede înainte, prin MAI, au promovat HG 130/2023.

Atata timp cat SG ramane o intersecție, nimic nu se schimba. Chestiunea cu încadrarea pe benzi, nu face nimic mai mult decât să-l contrazică pe cms. Perțea (Vezi AICI opinia agentului de poliție Tavi Perțea), care susține că în Sensul Giratoriu nu sunt benzi, ci marcaje de orientare. La SG mici, distanța de încadrare reglementată, va face ca toți să intre in SG din banda 1”, explică Daniel Fadur, expert în siguranță rutieră.

Acesta a studiat de unde vine ”prostia care a făcut posibil ca sensul giratoriu să fie o ”intersecție”.

Termenul de sens giratoriu apare pentru prima data in Conventia de la Viena din 1968, care face referire la sensul giratoriu, fara sa-l defineasca, (art 11., pct 8) insa in engleza este scris a) Immediately before or on an intersection other than a roundabout.

În română a ajuns intersectie: a) imediat înainte și într-o intersecție alta decât o intersecție cu sens giratoriu,

Na, traducătorul n-a știut cum sa scrie in româna Roundabout și a zis că-i intersectie, pentru ca in vechiul cod rutier, Decretul 328/1966, n-a existat nici un cuvintel privind giratoriul, singurul cuvant cu prefixul ”gir”, era girofar”, a mai spus acesta.

Hotărârea de Guvern nr. 130 din 15 februarie 2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006 prevede la articolul 107, alin. (1.1): ”În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”.

Polițistul Tavi Perțea precizează că cel care schimbă banda, adică cel care trece peste marcaj, este obligat să semnalizeze și să se asigure. Altfel, în caz de accident este vinovat.

S-au schimbat regulile de circulație în sensul giratoriu. E obligatoriu să faceți un lucru în plus - VIDEO cu explicațiile pe larg

Comentarii Facebook