Duminica 22 Decembrie

Experții avertizează: Avem o criză mai mare decât cea din 1970. Europa ar putea raționaliza gazele la iarnă


Specialișyii citați de CNN atrag atenția asupra faptului că această criză energetică spre car ene îndreptăm are potențialul de a fi mult mai gravă decât crizele petrolului din 1973/1974 și 1979/1980. Aceștia subliniază că această evoluție este facilitată de războiul din Ucraina, dar și de investițiile insufiecnte din domeniul energetic. Din nefericire, problemele care ne așteaptă în viitor nu vor fi limitate doar la țiței. 

Acum avem o criză a petrolului, o criză a gazelor și o criză a energiei electrice în același timp”, a declarat Fatih Birol, șeful grupului de monitorizare al Agenției Internaționale pentru Energie, într-un interviu recent. „Această criză energetică este mult mai mare decât crizele petrolului din anii 1970 și 1980. Și probabil va dura mai mult”.

Economia globală a fost capabilă, până acum, să reziste creșterii prețurilor pentru energie. Dar acestea ar putea continua să crească la niveluri care nu mai pot fi acoperite, pe măsură ce Europa încearcă să renunțe la petrolul și, eventual, de gazul rusesc. Deficitul de aprovizionare ar putea duce la unele alegeri dificile, inclusiv raționalizarea. Joe McMonigle, secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, a declarat că este de acord cu această prognoză deprimantă.

Avem o problemă serioasă în întreaga lume, pe care factorii de decizia abia o realizează. E o furtună perfectă”, a subliniat Joe McMonigle.

Furtuna perfectă ar putea îngenunchea economia globală

Investițiile insuficiente, cererea în creștere și aprovizionarea deficitară, cauzată de război, vor avea consecințe ample, amenințând potențial redresarea economică post-pandemică, exacerbând inflația, alimentând tulburările sociale și subminând eforturile de a lupta cu încălzirea globală.

Cum ar putea fi evitată criza?

În acest moment, experții nu pot spune cu exactitate cum vor evolua lucrurile și cum s-ar putea termina această criză energetică. Un eveniment care ar putea avea un impact profund asupra situației ar putea fi găsirea unei soluții diplomatice în cazul războiului din Ucraina, ceea ce ar putea debloca exporturile de energie.

Birol a declarat că alte surprize care ar ușura criza energetică ar putea includ un acord nuclear iranian, o încetinire economică mai profundă a Chinei sau un acord al Arabiei Saudite și al altor țări din OPEC de a intensifica producția de petrol. În plus, pe această listă s-ar putea afla și o recesiune, ceea ce ar determina o scădere a cererii.


Comentarii Facebook