Fenomenele stranii din orașul botezat „Cernobîlul României”. Orașul abandonat obișnuia să găzduiască familiile minerilor de uraniu în anii ‘50
Comuna Ciudanovița, din județul Caraș-Severin este o localitate cu o istorie aparte la noi în țară, deoarece aici au funcționat, vreme de 40 de ani, minele de extracție a uraniului.
Orașul este aproape complet abandonat, în prezent. Foști localnici relatează întâmplări stranii din vremurile trecute ale comunei. Oamenii care s-au născut și au petrecut o parte semnificativă din viață aici susțin că au fost martori ai unor evenimente inexplicabile și terifiante.
Comuna Ciudanovița a fost recunoscută ca și oraș, în perioada sa de glorie. Și-a pierdut acest titlu la începutul anilor ‘90, când minele de uraniu deschise de sovietici în anii ‘50 s-au închis.
În comuna Ciudanovița mai trăiesc aproximativ 500 de locuitori în prezent, majoritatea dintre ei locuind încă în vechile blocuri, parțial degradate, construite de sovietici. Peste 12 mii de oameni erau așezați în localitate, iar aproape 10.000 lucrau în mine.
În primii ani de funcționare, tot minereul se încărca în vagoane și se transporta către Uniunea Sovietică, iar după ce reprezentații acesteia s-au retras din fostul oraș, minele au rămas în proprietatea statului român, iar activitatea s-a restrâns până când s-a încheiat, potrivit Adevărul.
În prezent, locuitorii din Ciudanovița sunt ușor desprinși de restul lumii, deooarece nu dispun de mijloace de transport corespunzătoare, de un spital/dispensar sau de o farmacie. Drumurile sunt proaste, iar un singur microbuz mai trece prin zonă.
O altă opțiune de transport pentru a ajunge în cel mai apropiat oraș de lângă Ciudanovița este trenul care merge către Oravița. Acesta este singurul tren care oprește la Ciudanovița, la ora 15:30. Dacă ai ghinionul să-l pierzi, îl vei mai prinde a doua zi, la prânz, transmite europafm.ro.
Oamenii care încă mai trăiesc în orașul pustiit duc o viață grea. Un fost miner se declară martorul unor evenimente terifiante
De profesie publicist, Ben Todică, care acum locuiește în Australia, a rememorat clipele când și el lucra la una dintre minele din fostul oraș. Într-un filmuleț publicat online, bărbatul a relatat, cu lux de amănunte, ce a văzut în fața ochilor în acea perioadă.
Ben Todică le povestește internauților despre cum a zărit un OZN deasupra orașului muncitoresc, iar într-o zi, când a ajuns la un suitor abandonat, cu scări putrezite și pereți dărâmați pe alocuri, a dat de o lumină, către care s-a îndreptat, fiind convins că va reuși să iasă afară.
„Peretele s-a prăbușit, iar în acel loc s-a deschis o încăpere largă în care se afla un fel de lac, luminată de o lumină albastră extraordinară. Aici se afla un fel de casă, dar care semăna mai mult cu o farfurie zburătoare. M-am apropiat de lac, crezând că e apă, dar era un fel de gelatină. Când am atins lacul, dintr-o dată, din acea ”casă” de forma unei lacrimi mari, a ieșit o ființă albastră, o femeie care arăta asemănător uneia pictate în piramide, o Nefertiti. M-am speriat și nu am mai putut nici să vorbesc, măcar”, a fost relatarea bărbatului.
Dincolo de poveștile localnicilor , în Ciudanovița mai există, încă, halde neecologizate în urma exploatării de uraniu. Multe dintre aceste sunt confundate cu dealuri și nu sunt marcate. Specialiștii au atras atenția în mai multe rânduri în legătură cu radioactivitatea ridicată din zonă, dar se pare că unii locuitori preferă să rămână în continuare în această zonă.
4 Comentarii
"orașul obișnuia să găzduiască familiile minerilor"? poate de la "used to"? vezi că nici în engleză nu e corect, se zice "the town was home to the miners' families"! cine dracu vă dă voie să postați online, anafabeților?
Care sunt " fenomenele stranii"? O poveste spusă de cineva după zeci de ani, e foarte puțin credibilă. Probabil a vrut să iasă din anonimat.
Este clar de unde s-au inspirat cei de la " Eiffel 65 " pt. " I',m blue ".
Pe vremea aia nu prea aveau acces la droguri deci probabil e vorba de prea multa bautura.